Hoe oogst je kapucijners?

Hoe oogst je kapucijners?

Het seizoen loopt op zijn einde voor de kapucijners. Afhankelijk van wanneer je zaait, oogst je ze in de maanden juni en juli. Hoe doe je dat en waar moet je op letten? Landleven deelt handige tips!

Wat zijn kapucijners?

Het is een soort erwt. De kapucijnerplant heeft veel overeenkomst met de doperwtenplant, maar het verschil is dat kapucijners paarsblauw of paarsrood zijn. Ze staan ook wel bekend onder de naam blauwschokkers. Ze zijn lekker zoet van smaak. Deze zomergroente zit vol eiwitten en vitamines en wordt daarom ook wel als vleesvervanger gegeten.

Tips voor het oogsten

  • Als de peulen dik en vol zijn, kun je ze het beste plukken. De peulenschil is dan makkelijk open te maken door deze op de naad te knijpen. De erwtjes vallen er dan zo uit, doordat de schil opensplijt in twee delen.
  • Kapucijners zitten behoorlijk vast aan de plant. Je hebt voor het oogsten twee handen nodig om ze voorzichtig los te trekken; met de ene houd je de plant vast, de ander gebruik je om de peul van de kapucijnerplant af te trekken. Je kunt ze ook losknippen met een schaar.
  • Let er bij het oogsten op dat je geen delen van de plant kapotmaakt.
  • Knip de stengels na de laatste oog net boven de grond af. Zo kun je nog iets anders telen op dezelfde grond.
  • Het is mogelijk om de oogst in drie groepen te verdelen: de verse, de licht gedroogde en de gedroogde kapucijners. De verse kun je het beste direct opeten. Zo verliezen ze hun vocht niet en worden ze niet slap.
  • Niet gedopte kapucijners kun je in koelkast drie tot vijf dagen bewaren. Stop ze in een plastic zak met veel gaatjes.
  • De licht gedroogde kapucijners laat je nadrogen om in de winter te kunnen eten. Vervolgens vries je ze in. 
  • Het is ook mogelijk om de kapucijners extra lang te drogen. De gedroogde zaden gaan in de zadenpot om volgend jaar te kunnen zaaien. Bewaar ze wel op een droge en koele plek. Meer weten over het zaaien van kapucijners? Lees ook: &amp;amp;lt;a>href=”https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2014/maart/kapucijners-kweken”>https://www.landleven.nl/inspiratie/tuin-erf/2014/maart/kapucijners-kweken </a&amp;amp;gt;</a>


Linde Peters

Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.