Fietsroute door de heidevelden van Elspeet

Fietsroute door de heidevelden van Elspeet

Ontdek een prachtig stukje van de Veluwe op deze route, over de heide en langs kasteel Staverden. Een rustige en indrukkwekkende plek voor een mooie fietstocht.

Over de fietsroute

  • Deze fietsroute is 46 kilometer lang.
  • De startlocatie van deze route is F.A. Molijnlaan, 8071 AG Nunspeet
  • Dit is een knooppuntroute.


Kaart Elspeet

Knooppunt 18: Boswachterij Nunspeet

Dit gebied is een wat rustiger deel van de Veluwe. De boswachterij ligt tussen open heidevelden en dichte bossen, waar je zowel op een warme zomerdag als op een frisse herfstochtend goed terecht kan. Via glooiende wandel- en fietspaden ga je richting Vierhouten of Elspeet. In het natte deel van de heide liggen plassen en vennen, waar je paarsrode zonnedauw kunt vinden. Fiets je richting het Zuiden, dan kom je ook langs het Zandenbos en de Zandenplas. Hier ligt ook een heideveld en in de plas kun je in de zomer heerlijk zwemmen.

Knooppunt 14: De grafheuvel van Elspeet

Op de Elspeetse heide ligt een replica van een grafheuvel uit de prehistorie. De heuvel is als het ware doorgezaagd, zodat je de binnenkant ook goed kunt zien. Vanaf de Nieuwe Steentijd tot de IJstijd werden hier overledenen begraven in meerdere lagen zand, met daaronder urnen en zogenoemde grafkamers. De huidige grafheuvel is een reconstructie van de heuvel die hier ooit stond en je kunt hem nu dus van binnen bekijken.

Knooppunt 86: Landgoed Staverden

Staverden is de kleinste stad van de Benelux en in Staverden ligt een prachtig landgoed. Op het landgoed staat het kasteel Staverden. Het kasteel is te bezoeken en je kunt daarnaast heerlijk wandelen in de kasteeltuinen. Hier groeien 20 verschillende plantensoorten van de Rode Lijst van zeldzame en bedreigde planten. In totaal vind je hier meer dan 300 verschillende soorten planten en bloemen. Op het landgoed lopen witte pauwen, een traditie uit 1400. In die tijd woonden er leenmannen op Staverden en die moesten witte pauwen houden voor de veren. Die pauwenveren moesten namelijk op de helm van de hertog bevestigd worden. Tegenwoordig worden de pauwenveren jaarlijks aangeboden aan de commissaris van de koning van Gelderland.

Tussen knooppunt 84 en knooppunt 42: Elspeetse Heide

Een van de hoogtepunten, naast het prachtige kasteel Staverden, is de Elspeetse heide. Op deze route fiets je er al even langs op weg naar de grafheuvel, maar tussen deze twee knooppunten kom je echt over de heide. Een tip: maak hier een tocht tussen half augustus en half september, want dan staat de heide in bloei. Dan fiets je over prachtige paarse velden, een prachtig gezicht.


Knooppunten Elspeet

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Klik hier voor de originele versie van deze route met printoptie.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.

Fietsen 123
Door
Fietsen 123

Alex Wit maakt de fietsroutes voor Fietsen123, de fietsroutewebsite van Roularta Media Nederland, waar Landleven ook onderdeel van is. Hij is ook de routemaker voor de Landleven fietsroutegids.