Fietsroute door de polder van Purmerend

Fietsroute door de polder van Purmerend

Trek eropuit, de polder in! En maak onderweg een tussenstop in de historische steden Edam en Monnickendam, die vroeger een belangrijke handelspositie innamen.

Over de fietsroute

  • Deze fietsroute is 55 kilometer lang.
  • De startlocatie van deze route is Wilhelminalaan, 1441 Purmerend.
  • Dit is een knooppuntroute.


Kaart Purmerend

Tussen knooppunt 64 en knooppunt 97: Polder Zeevang

Polder Zeevang is een poldergebied dat gelegen is aan het Markermeer. Het is een vlak, open en waterrijk veenweidelandschap. Polder Zeevang beschikt over de Natura 2000-status door overnachtende en foeragerende vogels. Dit gebied heeft een kenmerkende verkaveling in lange stroken, die loodrecht op de ontginningsassen staan. De percelen zijn door smalle sloten gescheiden.

Tussen knooppunt 97 en knooppunt 95: Edam

Wie aan Edam denk, denkt vaak direct aan kaas. Edammer kaas is al sinds de Gouden Eeuw een bekend exportproduct. Het kleine, vaak rode kaasbolletje vindt zijn weg al eeuwenlang naar alle uithoeken van de wereld. Maar Edam heeft meer te bieden. Zo heeft de stad een prachtig historisch centrum, met veel goed bewaard gebleven monumenten. Tot de hoogtepunten behoren de Kaaswaag, het stadhuis, de Grote Kerk en natuurlijk de kaaswinkeltjes.

Knooppunt 55: Monnickendam

Monnickendam is een historische havenstad, ooit begonnen als vissersdorp. De stad kreeg stadsrechten in 1355. De naam is, zoals je misschien al vermoedt, afkomstig van een dam die door monniken werd gebouwd. Omdat de stad gunstig gelegen was aan de kust van de voormalige Zuiderzee en vlak bij de meren in het binnenland, bloeiden scheepvaart en bijbehorende handel op. In de loop van de vijftiende eeuw kreeg Monnickendam steeds meer concurrentie van Amsterdam. Zo werden schepen die eerst in Monnickendam hadden aangemeerd, beboet. Ook werden kooplieden en ambachtslieden met privileges gelokt om zich in Amsterdam te vestigen. Dit beleid had succes en steeds meer handel en scheepsvaart trok weg uit Monnickendam. Vandaag de dag zie je veel geschiedenis terug in deze stad. Van de pittoreske straatjes tot de grote gebouwen: veel is terug te brengen naar de roerige geschiedenis van de stad. Opmerkelijk: hier staat ook het meest valse klokkenspel van Nederland, het carillon van De Speeltoren.

Knooppunt 19: Het Purmerbos

Aan de oostkant van Purmerend bevindt zich het Purmerbos. In 1987 is zo’n 250 hectare vruchtbare klei beplant met onder meer populieren, eiken, essen en beuken. Planten, vogels en kleine zoog­dieren hebben het hier prima naar hun zin. Ook aan de honden is gedacht. Het grootste gedeelte van het Purmerbos is het hondenlosloopgebied. Ze hebben er zelfs hun eigen zwembad.

knooppunten Purmerend
Knooppunten Purmerend

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Klik hier voor de originele versie van deze route met printoptie.


Fietsen 123
Door
Fietsen 123

Alex Wit maakt de fietsroutes voor Fietsen123, de fietsroutewebsite van Roularta Media Nederland, waar Landleven ook onderdeel van is. Hij is ook de routemaker voor de Landleven fietsroutegids.