Home > Lekker eten > Inmaken/wecken > Magnoliasiroop maken
Magnoliasiroop maken
Wist je dat je zelf een magnoliasiroop kan maken? Wanneer de magnolia in het voorjaar bloeit, kan je van de blaadjes een siroop trekken. Die is prachtig roze van kleur en smaakt heel bloemig.
Ingrediënten magnoliasiroop
Magnoliasiroop maken doe je met de volgende ingrediënten:
- magnoliablaadjes
- 1 citroen
- suiker
Magnoliasiroop maken doe je zo
Volg deze stappen om de magnoliasiroop te maken:
- Pluk een flinke schaal vol magnoliablaadjes, het liefst ’s ochtends op een droge dag. Schud eventuele beestjes van de blaadjes af.
- Leg de blaadjes in een brandschone glazen weckpot.
- Snijd de citroen in schijfjes en leg deze op de blaadjes.
- Schenk er zoveel water bij dat alles onder staat.
- Leg de deksel losjes op de pot en laat de pot een volle dag op het aanrecht staan (hoeft niet in het donker).
- Giet de vloeistof de volgende dag door een zeef en meet af hoeveel vloeistof u hebt. Voeg op 1 liter water 500 gram suiker toe. Heb je meer vloeistof? Voeg dan meer suiker toe, in deze verhouding.
- Breng het geheel langzaam aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
- Schenk de siroop in brandschone glazen flessen. Leng voor gebruik aan met koud (prik)water. Ook lekker in cocktails of toetjes.
Deze siroop is enkele weken houdbaar; bewaar de fles na opening wel in de koelkast. Wil je de siroop langer houdbaar maken? Weck dan de flessen een half uur op 90 graden of gebruik meer suiker. Voor een langere houdbaarheid gebruikt u op 1 liter water 1 kilogram suiker. Je kan ook 1 theelepel citroenzuur al roerend oplossen in een scheut kokendheet water. Dit verhoogt ook de houdbaarheid, maar let op: voeg het alleen toe aan afgekoelde siroop.