Soep maken uit eigen moestuin
Soep is een heerlijk gerecht dat niet alleen voedzaam is, maar ook een geweldige manier om restjes op te maken en duurzaamheid te bevorderen. Wat is er nu beter dan het maken van soep met verse groenten rechtstreeks uit je eigen moestuin? In dit artikel delen we tips en recepten om soep te maken van jouw zelf geteelde groenten.
Voedzaamheid van soep
Soep staat bekend om zijn voedzame eigenschappen. Het is een geweldige bron van vitaminen, mineralen en vezels. Door het combineren van verschillende groenten in de soep krijg je een breed scala aan voedingsstoffen binnen. Bovendien wordt de voedingswaarde behouden omdat de groenten direct vanuit de tuin worden gebruikt, zonder dat ze langdurig worden blootgesteld aan licht en lucht.
Soep maken van restjes
Het gebruik van groenten uit je eigen moestuin voor het maken van soep bevordert duurzaamheid op verschillende manieren. Ten eerste verminder je de afhankelijkheid van supermarkten en vermijd je verpakkingsmateriaal zoals plastic zakjes of schaaltjes. Ten tweede wordt er geen energie verspild aan het transporteren van groenten over lange afstanden. Tot slot, als je restjes hebt of groenten die bijna bedorven zijn, kun je ze perfect gebruiken in de soep, waardoor voedselverspilling wordt tegengegaan.
Soep maken van groenten en kruiden
Soep kun je maken met heel veel groenten en kruiden die groeien in je moestuin. Geschikt zijn prei, koolsoorten, wortelen, maar ook bladgroenten zoals raapstelen en zelfs sla. Selderij is heerlijk in soep, je kunt er aardappelen in verwerken, asperge of knollen zoals bieten, maar ook peulvruchten zoals natuurlijk erwten, sperziebonen, peulen en bruine bonen. En dan hebben we nog uien, knoflook en vruchtgroentes zoals pompoen, tomaat, courgette en komkommer. Vergeet ook de kruiden niet. Bieslook, peterselie, lavas (maggiplant) zijn bekende soorten, maar bijna alle kruiden kun je gebruiken in je zelfgemaakte soep. Experimenteer volop. Hieronder geven we je nog meer inspiratie met allerlei soeprecepten.
Soep maken: een eenvoudig recept
Hier is een eenvoudig en smakelijk recept om soep te maken met groenten uit eigen moestuin:
- Schil en snijd de groenten naar keuze, zoals wortelen, courgette, pompoen en prei.
- Verhit wat olijfolie in een grote pan en voeg de gesneden groenten toe. Bak ze kort aan om de smaken vrij te laten komen.
- Voeg vervolgens water of bouillon toe aan de pan totdat alle groenten ondergedompeld zijn. Hier vind je recepten om zelf bouillon te maken.
- Breng het geheel aan de kook en laat het sudderen tot de groenten zacht zijn geworden.
- Haal de pan van het vuur en pureer de soep met behulp van een staafmixer of blender totdat deze glad is.
- Breng op smaak met zout, peper en eventuele kruiden naar keuze.
- Serveer warm en geniet van jouw zelfgemaakte soep!
Soep maken met groenten uit eigen moestuin is niet alleen gezond en voedzaam, maar ook een geweldige manier om restjes op te maken. Hieronder vind je heel veel ideeën en recepten voor zelfgemaakte soep.
Soeprecepten
Bij Landleven hebben we heel veel verschillende soeprecepten. Je hebt de bekende soepen zoals onze befaamde ouderwetse kippensoep, tomatensoep, courgettesoep en pompoensoep. Maar denk ook eens aan minder voor de hand liggende varianten zoals soep van raapsteeltjes, koude komkommersoep, of kippensoep met palmkool. Hieronder vind je nog veel meer soeprecepten.
Ouderwetse kippensoep
Een recept om zelf een grote pan langzaam getrokken kippensoep te maken! Deze soep blijft ouderwets lekker en kan echt iedereen maken.
Pompoensoep
Een heerlijke herfstige soep met pompoen. Tip: wil je de soep graag wat pittiger maken? Een scheut chilisaus geeft het geheel een ‘kick’.
Zelf bouillon maken
De basis van een lekkere soep is een goede bouillon. Het voorbereiden op zich kost niet veel tijd, maar laat de bouillon wel urenlang zachtjes trekken om op smaak te komen. Dat kan prima in een warme oven of op een laag gaspitje. Maak grote porties en vries wat je niet direct gebruikt in, dat werkt prima.
Bloemkool-kaassoep
Ideaal als je nog wat (gekookte) bloemkool over hebt van de vorige dag. Zo’n restje groente is zonde om weg te gooien en je kookt er een verrassende soep van!
Kastanjesoep
Ga tijdens een boswandeling eens op zoek naar tamme kastanjes en zet ze in heerlijke herfstgerechten op tafel.
Wortel-gembersoep
De oude, vertrouwde winterwortel heeft in deze soep een ongebruikelijke hoofdrol gekregen.
Heldere paddenstoelensoep
Heldere paddenstoelensoep met een hoedje van bladerdeeg.
Bruinebonensoep
Een perfecte soep om een grote pan van te maken om deze vervolgens lekker op te eten met de hele familie.
Humkessoep
Een stevige soep met ‘humkes’ (snijbonen) uit Overijssel. In een kleine portie prima als voorgerecht, maar in grotere porties geserveerd kan hij ook heel goed als maaltijdsoep.
Minestronesoep
Deze eenpansmaaltijd, want zo kun je onze minestronesoep wel noemen, wordt gevuld met zelfgemaakte gehaktballetjes en pasta.
Mosterdsoep
Culinair redacteur Klaske laat in dit filmpje zien hoe je echte Groninger mosterdsoep maakt, een lekkere romige en tegelijk pittige soep.
Pastinaaksoep met blauwaderkaas
Pastinaak is in herfst en winter volop verkrijgbaar. Het is erg lekker om deze soep te maken met een Nederlandse blauwaderkaas, bijvoorbeeld Delfts Blauw of blauwe geitenkaas, maar elke soort pittige blauwaderkaas voldoet.
Soep van raapsteeltjes
Maak deze frisse soep van vers geoogste raapstelen. Als je de raapstelen niet in de tuin hebt staan, kun je ze natuurlijk ook even in de supermarkt halen.
Doperwtjessoep
Een lekker zomersoepje met doperwtjes en gember. Serveer deze soep koud of warm met een flinke schep van het room-muntmengsel.
Makkelijke kippensoep
Deze soep is lekker hartig, zit vol groente en ligt niet zwaar op de maag. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Gebruik dan een zak grof gesneden soepgroente.
Brandnetel-spinaziesoep
Met wilde planten van je erf kun je heerlijke gerechten maken. Jonge brandnetels bijvoorbeeld zijn erg gezond en goed te eten in het voorjaar.
Nieuwerwetse erwtensoep
Maak dit seizoen eens de lichtere nieuwerwetse versie van de welbekende snert.
Sigrids voorjaarssoep
Gebruik de wilde groente uit je tuin of border in dit frisse voorjaarssoepje.
Kleurige koninginnesoep
Bij de Koningsdag-lunch een feestelijk kopje koninginnesoep en het feest kan niet meer stuk! Geniet van de verse groente in combinatie met de kippenbouillon. Lekker en gezond. Zo heb je de tweede helft van deze feestdag weer voldoende energie.
Aspergesoep
Verwerk het kookvocht van asperges (bijvoorbeeld van de asperges met ham, ei en hollandaisesaus) tot heerlijke aspergesoep. Of maak rijke, romige soep van verse asperges. Je kunt deze soep zo romig maken als je zelf wilt.
Groene gazpacho
Een heel bijzonder soepje dat je koud serveert als zomers voor- of lunchgerecht. Hoe kouder, hoe lekkerder. Je kan zelfs wat ijsklontjes toevoegen voor het serveren.