Ode aan de vroege rodekool
Er is een groente die ik even in het zonnetje wil zetten, juist nu in de zomer. Het gaat om de vroege rodekool.
Zaaien onder koud glas
Eind februari is de rodekool een van de eerste gewassen die ik kan zaaien in de koude kas. Rodekool kan goed tegen kou en groeit gemakkelijk. Ik zaai de Langedijker Vroege, een ras afkomstig uit Noord-Holland. Na een paar weken zet ik de planten in grotere potjes zodat ze nog wat sterker worden en dan verhuizen ze eind maart, als het weer het toelaat, naar de moestuin. Ik plant mijn kolen onder fijnmazig net om ongedierte buiten te houden.
Brandnetelgier
Dit jaar liep het echter anders. Er zat een soort wittige luis in mijn kool en door de netten konden er geen natuurlijke bestrijders bij komen. Wat moest ik doen? Ik maakte een flinke emmer brandnetelgier. Jongens, wat stinkt dat spul! Als je het aan je handen krijgt kun je niet meer thuiskomen hoor! Ik sproeide het op mijn aangetaste kool, deed de netten weg en….het werkte top! Ik zag binnen de kortste keren geen luis meer en de kolen deden het zonder gaas prima.
Vroeg oogsten
Vorig jaar dacht ik dat ik deze kolen wel tot september kon laten staan. Toen ik ze wilde oogsten, was het echter al te laat. Wat je niet eet, neemt de natuur net zo snel weer terug. Dit jaar heb ik dus begin augustus al mijn vijf kolen in een week geoogst. Die dingen zijn toch een wondertje! Zo groot, zulke mooie kleuren, dikke nerven in het blad. Prachtig!
Fermenteren
Nu ben ik al die kilo’s rijkdom aan het verwerken. Er staat beneden al een grote pot te fermenteren. Dat is eigenlijk de kool gecontroleerd laten rotten. Dat klinkt erger dan het is, want wie eet er nou geen zuurkool in de winter? Dat kan dus ook met rodekool. Dat smaakt heerlijk vol en aards! Met de andere kool heb ik klassieke rodekool met appeltjes en azijn gemaakt. Per portie in de diepvries heel lang houdbaar.
Ode
Je hebt wel een beetje tijd nodig voor al dat kool snijden en kokkerellen. Gelukkig heb ik nog vakantie. Dan voelt zo’n middagje in de keuken heerlijk productief. Mocht je nou denken dat rodekool een wintergroente is, denk dan even aan de vroege rodekool. Die verdient in deze tijd al een plaatsje op ons bord. Je moet ‘m wel snel verwerken, want in tegenstelling tot de late rassen bewaart vroege rodekool slecht. Maar qua smaak overtreft deze kool zijn latere soorten. Vandaar mijn ode aan deze mooie zomergroente!