Rabarbercheesecake

Rabarbercheesecake

Carolien Nijland leeft zoveel mogelijk zelfvoorzienend op het Groninger platteland. Samen met haar dochter Annalynn verbouwt ze groentes, houdt ze kippen, geiten en varkens en maakt ze kaasjes van de geitenmelk. Carolien deelt haar favoriete voorjaarsrecepten.

Dit heb je nodig

Voor het koekjesdeeg

  • 100 g ongezouten boter
  • 150 volkoren biscuits, gemalen
  • 50 g kristalsuiker
  • Voor de vulling
  • 300 g verse rabarber, in stukjes van 2 cm gesneden
  • 230 g suiker
  • 1 el bloem
  • 225 g roomkaas (bijv. MonChou)
  • 340 g zure room
  • 2 eieren
  • 1,5 el vanillesuiker (zelfgemaakt met een vanillestokje)

Verder

  • taartvorm met losse bodem (Ø 24-26 cm)

Zo ga je te werk

  • Vet de taartvorm goed in en bedek de bodem met bakpapier.
  • Smelt de boter in een pannetje en meng met de koekkruimels en de suiker.
  • Roer de ingrediënten met een rubberen spatel goed door elkaar tot een mooi mengsel.
  • Druk het mengsel stevig aan in de taartvorm en zorg voor een gelijkmatige taartbodem met opstaande zijkanten.
  • Bak de taartbodem acht tot tien minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven. Haal de bodem uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Leg ondertussen de rabarber, 115 gram suiker en de bloem in een koekenpan. Kook op middelhoog vuur tot de suiker smelt. Soms is een paar eetlepels water handig om aanbranden te voorkomen.
  • Schep het mengsel in de taartbodem.
  • Klop de roomkaas, 170 gram zure room en 115 gram suiker luchtig.
  • Voeg de eieren een voor een toe en roer het mengsel na elke toevoeging goed (kloppen hoeft niet meer).
  • Roer er tenslotte 1 eetlepel vanillesuiker door.
  • Giet het mengsel over de rabarberlaag.
  • Bak gedurende dertig minuten of tot de taart goudbruin is.
  • Meng de resterende zure room, suiker en vanillesuiker en smeer die over de hete taart, met een spatel.
  • Koel de taart af op een rooster.
  • Zet hem afgedekt in de koelkast tot het opdienen. Versier de taart met eetbare bloemetjes zoals viooltjes of bieslookbloemetjes. Een paar verse aardbeien zijn ook lekker.