Wandeling: Ganzenparadijs

Wandeling: Ganzenparadijs

De Berkel en Warnsveldroute (8,2km lang) start bij de TOP in de historische stadskern van Warnsveld. Voor een route gecombineerd met verhard en onverharde wegen kies ik ervoor om de bordjes met zwarte voetstappen te volgen.
 

Langs de kerk van Warnsveld loop ik richting de rand van Zutphen. Onderweg valt mijn oog op een stalen kunstwerk. Tegenover dit kunstwerk genieten twee eenden en een gans in het water van de zon. Een meidoorn aan de zijkant van het water begint al een beetje te bloeien.
 

Historische panden wisselen zich af. Het is te merken dat de stad dichterbij komt. Een watertoren verscholen achter verschillende oude panden, komt steeds dichterbij. Het is een imposante toren aan de Warnsveldseweg en ontworpen door de architect Hendrik Sangster. Hij was een Nederlandse architect en is bekend als ontwerper van watertorens door heel Nederland heen, zo ook deze in Zutphen. In verschillende stukken langs het water zijn enkele blauwe druifjes te zien. De natuur heeft zin in het volgende seizoen, kom maar op met de lente!

Niet alleen de natuur heeft zin in de lente. Ook de dieren waaronder de ganzen laten zich in groten getale steeds meer zien. In Zutphen en Warnsveld leven honderden ganzen die zich met name bij de vijvers en singels goed thuis voelen. Door de goede leefomstandigheden in Zutphen groeide de ganzenpopulatie de afgelopen jaren snel en zijn ze volop aanwezig rondom de route.
 

De wandeling vervolgt zich langs een brede straat waar diverse ouderwetse elementen te vinden zijn. Een van die ouderwetse elementen is bijvoorbeeld de Berkelpoort. Deze stadspoort bestaat uit drie poortbogen over de kleine rivier de Berkel. Via een brug vervolgt deze route zich door het stadspark. Mij valt op dat het water langs deze route steeds terug komt, het is een zeer waterrijk gebied. In en rondom het water bevinden zich dan ook diverse dieren, waaronder verschillende ganzensoorten. Volgens Staatsbosbeheer zijn er op het hoogtepunt in de winter 1,8 en 2 miljoen ganzen in Nederland. Deze ganzen brengen de winter in Nederland door omdat het hier warmer is dan in de landen waar ze vandaan komen en omdat hier voldoende voedsel is. Het is duidelijk te zien dat de ganzen genieten van ons voedselrijke land, want de route vervolgt zich over een moerassig stukje grond waar veel ganzen hebben gelopen, gegeten en hun behoeftes hebben gedaan.
 

Een wit bruggetje boven het water zorgt voor een kneuterig plaatje. Ik kan het niet laten om hier een foto van te maken. Op een gegeven moment zorgt de route ervoor dat je over een erf van een boer loopt. Door over het erf te lopen kom je aan de andere kant en volg je de route richting het bos. Het landgoed de Voorst is er zeker een om te onthouden. Op dit landgoed zijn interessante statische gebouwen te zien, waaronder Huis De Voorst, zeer bijzonder. De route slaat rechtsaf en brengt je weer nabij het water.
 

Het water maakt plaats voor een druk bezochte weg en vervolgt richting een smal paadje langs het voetbalveld het bos in. Dit is een lastig stukje route, het is namelijk wat onduidelijk aangegeven. Als ik het bos door ben vervolg ik het pad door het dorpje Warnsveld en ben ik weer terug bij de kerk.
 


Geerte Vierwind

Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.