Sanne’s rabarberjam
In het Noord-Limburgse Beringe telen Luc en Sanne Linders rabarber; geforceerde winterrabarber om precies te zijn. “Winterrabarber wordt binnen in het donker geteeld, in de wintermaanden”, vertelt Luc. “Het resultaat van deze teelt is een zachte, zoete rabarber met een prachtige rode steel en een wit voetje.” Sanne maakt van hun geteelde rabarber heerlijke jam. Bijvoorbeeld lekker voor op je cracker.
Dit heb je nodig
- 1 kg rabarber
- 100 ml water
- 1 vanillestokje
- 1 citroen, alleen het sap
- 800 g geleisuiker
- 4 schone jampotjes
Zo ga je te werk
- Was de rabarberstelen en snijd ze in stukjes.
- Leg ze in een pan samen met het water, het citroensap en het merg van het vanillestokje.
- Breng aan de kook en zet het vuur daarna lager. Laat de rabarber in vijf tot acht minuten tot moes koken.
- Haal de pan van het vuur en roer de geleisuiker erdoor.
- Zet de pan terug op het vuur en laat de massa al roerend zo’n tien minuten zachtjes inkoken. Schep het schuim er eventueel af met een schuimspaan.
- Schep de hete jam in de schone jampotten en draai de deksels erop. Laat de potten op de kop op een schone theedoek afkoelen. Bewaar de jam op een donkere, koele plaats. Lekker op een cracker, door de yoghurt of kwark of in een taartje.
Zelf kweken? Rabarber ‘Goliath’ is onder andere te koop bij Vreeken’s Zaden in Dordrecht.
Meer informatie over de rabarber van Luc en Sanne? Kijk op www.lindersasperges.nl. De teelt van Luc en Sanne loop van begin oktober tot eind maart.
Winterrabarber telen tips
Luc geeft je tips voor het kweken van de lekkerste winterrabarber.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.