Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Stevig gevulde wintersoep
Stevig gevulde wintersoep
Zo aan het einde van de winter is er in de meeste moestuinen niet veel te oogsten meer over. Maar vaak is er nog wel wat kool te vinden, en een lekker maal met palmkool, boerenkool of bladkool is nooit te versmaden. Verwerk de koolbladeren eens in deze heerlijke gevulde wintersoep.
Dit heb je nodig:
- 2 el olijfolie
- 2 wortels, schoon en in plakjes
- 1 rode ui, schoon en in stukjes gesneden
- 2 stelen bleekselderij, schoon en in plakjes
- 3 teentjes knoflook, schoon en in plakjes
- in totaal 1 kg bladgroentes, schoon en in reepjes, bijvoorbeeld bladkool, paarse boerenkool en/of
- snijbiet
- 1 blikje gepelde tomaten (400 g)
- 1 blikje of pot bonen, zoals cannellini of witte bonen (ca. 400 g)
- enkele takjes verse tijm, rozemarijn en/of salie
- 700-1.000 ml (groente)bouillon
- zout, versgemalen zwarte peper en/of citroensap, naar smaak
Zo ga je te werk:
- Verwarm de olijfolie in een grote pan en bak de wortels, de ui en de bleekselderij een kwartier tot twintig minuten zachtjes aan.
- Voeg de knoflook en de gesneden kool toe en bak vijf minuten mee.
- Voeg de inhoud van het blikje tomaten, de kruiden en de bouillon toe. Breng aan de kook en zet daarna het vuur weer lager. Laat een half uurtje pruttelen.
- Laat de bonen uitlekken, voeg ze toe en laat ze tien minuten mee warmen.
- Proef de soep; voeg naar smaak zout, peper en/of een scheutje citroensap toe. Serveer met plakken geroosterd desembrood.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.