Aardappelgratin

Aardappelgratin

Deze gratin heeft laagjes aardappel, zuurkool, gekaramelliseerde ui, spekjes en lekker veel geraspte pittige kaas.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg vastkokende aardappels, beetgaar gekookt
  • 50 g boter
  • 3 uien, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 100 g gerookte spekjes
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 eieren
  • 350 ml volle melk
  • zout en versgemalen peper
  • nootmuskaat
  • 300 g zuurkool, uitgelekt
  • 250 g grof geraspte Gruyère of belegen kaas

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de aardappels in plakjes. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de uien met de spekjes op een laag vuur.
  2. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Klop de eieren door de melk met zout, flink wat versgemalen peper en een snuf versgeraspte nootmuskaat.
  3. Vet een ovenschaal in met wat extra boter. Bouw de gratin op: begin met een laagje aardappelschijfjes, daarbovenop een laagje ui-spek-knoflookmengsel, daarna een laagje zuurkool en vervolgens een laagje geraspte kaas. Herhaal tot de ingrediënten op zijn (houd een handvol kaas over) en eindig met een aardappellaag.
  4. Giet het ei-melkmengsel over het gerecht en verdeel de overgebleven kaas erover.
  5. Maak af met nog wat geraspte nootmuskaat en versgemalen peper.
  6. Bak ongeveer drie kwartier in een voorverwarmde oven op 180 graden tot de kaas goudbruin is.