Hele knolselderij uit de oven

Hele knolselderij uit de oven

De basis is niet moeilijk: een doodsimpele knolselderij. Maar probeer dit ovenrecept eens, want als je deze smaaksensatie op tafel zet zal iedereen verbaasd zijn hoe lekker zo’n gewone knol kan zijn.
Bereidingstijd: 2,5 uur.

Dit heb je nodig:

  • 1 grote knolselderij
  • 2 el olijfolie
  • wat zout en peper
  • 6 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 25 g roomboter
  • 1 ui
  • ca. 750 g gemengde paddenstoelen (of kastanjechampignons)
  • 200 ml room
  • 1 el mosterd

Zo ga je te werk:

  1. Borstel de knolselderij goed schoon onder een lopende kraan. Maak hem droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  2. Scheur een flink stuk aluminiumfolie af en vouw dat dubbel (de knolselderij moet erin verpakt kunnen worden). Leg de knol in het midden van de folie, met de wortels naar boven.
  3. Giet de olijfolie erover en besprenkel met zout en peper.
  4. Leg de takjes tijm, de laurierblaadjes, de knoflookteentjes en als laatste het klontje boter er bovenop.
  5. Pak het geheel nu goed in met de aluminiumfolie, zodat er geen stoom kan vrijkomen.
  6. Plaats de ingepakte knol in een ovenschaal en zet deze in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  7. Bak de knol in zo’n twee uur boterzacht. Controleer of de knol goed gaar is door er met een mes in te prikken. Dit moet er makkelijk in kunnen glijden. Is de knol nog niet gaar? Laat hem dan nog wat langer in de oven staan.

Maak voor het serveren de saus.

  1. Snijd de ui fijn en bak de snippers aan in een scheut olijfolie.
  2. Voeg de schoongeveegde en eventueel in stukken gesneden paddenstoelen toe en bak ze aan.
  3. Giet er de room en de mosterd bij en laat de saus even inkoken.
  4. Serveer de knolselderij met de paddenstoelenroomsaus en snijd hem in plakken. Lekker met gekookte parelgort of zilvervliesrijst.

Meer recepten met knolselderij

Knolselderij-aardappelpuree

Knolselderij-aardappelpuree

Knolselderij heeft een bescheiden uiterlijk, maar qua culinaire prestaties doet deze groente zeker niet onder voor zijn elegantere soortgenoten. Wat dacht je van deze lekkere knolselderij-aardappelpuree?

NAAR RECEPT

Stevige knolselderijsoep

Stevige knolselderijsoep

Deze stevige knolselderijsoep komt goed tot haar met heerlijke gerookte forel en frisse tuinkers. Heerlijk als voorgerecht op een winterse avond of gewoon wanneer je er zin hebt.

NAAR RECEPT


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.