Bagels met roomkaas en bosbessen-limoenjam
Zelfgebakken bagels zijn een ware traktatie. Vooral als je ze belegt met een dikke laag roomkaas en wat zelfgemaakte bosbessenjam.
Ingredienten
- 500 g wit broodmeel, plus wat extra om te bestuiven
- 1½ tl zout
- 1 el honing
- 1 el olijfolie, plus wat extra om in te vetten
- 1 zakje instant gist (7 g)
- 200 ml lauwwarm water
- 1 ei, losgeklopt
- 1 ei; losgeklopt
- 2 el sesamzaad
- 1 kg;bosbessen
- 2 limoenen, geraspt en uitgeperst
- 500 gr geleisuiker speciaal
Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van een mixer met deeghaken. Let op: voeg niet in één keer al het water toe, maar begin met 150 milliliter. Kneed er in vijf minuten een mooi elastisch deeg van. Kijk goed of je de rest van het water wilt toevoegen: het deeg mag niet plakkerig zijn. Verdeel het deeg in twaalf gelijke porties en rol hier nette balletjes van. Leg de deegballetjes op een houten werkplank die je met wat bloem bestoven hebt. Bedek ze met een theedoek en laat ze 25 minuten rijzen. Maak na deze eerste keer rijzen in het midden van elk balletje een gaatje met de steel van een houten pollepel. Maak het gaatje nog wat groter met uw vingers. Bedek de broodjes weer en laat ze nog eens 35 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 225 graden. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de bagels in gedeeltes toe (afhankelijk van de grootte van uw pan, maar maximaal drie bagels per keer. Houd er rekening mee dat ze in het water zullen zwellen). Houd het water net tegen de kook aan en pocheer de bagels aan elke kant één minuut. Haal de bagels uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een rekje om even op te drogen. Bestrijk de bagels met een laagje geklopt ei en bestrooi ze met sesamzaad. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de broodjes nu vijftien minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn. Haal de broodjes uit de oven en laat ze op een rekje afkoelen. Voor het serveren snijd je de broodjes horizontaal doormidden. Beleg ze met een gulle laag roomkaas en bosbessenjam.
Recept bosbessen-limoenjam
Breng in een ruime pan 1 kilo gewassen bosbessen aan de kook, samen met het sap en de rasp van 2 limoenen en 500 gram geleisuiker speciaal (2:1). Roer het geheel door en prak de bessen wat fijner met een pureestamper. Laat het goed aan de kook komen en laat de jam één minuut flink doorkoken. Giet de hete jam in schone, hete jampotjes en draai de deksels erop.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.