Stoofpot van haan

Stoofpot van haan

Haan is een smaakvol stuk vlees. Van-kop-tot-kont-chef Nel Schellekens benoemde de smaak zelfs ‘als tussen fazant en kip in’. En het is een eerlijk alternatief voor de ‘piepkuikens’ die geïmporteerd worden en die maar drie tot vier weken geleefd hebben.

Dit heb je nodig:

  • 1 Haantje de Coq
  • zout en peper
  • 50 g boter
  • 1 grote ui, in partjes gesneden
  • 100 g biologische spekreepjes
  • paar takjes tijm
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 330 ml donker bier (bijv. Veluws Schavuyt)
  • ½-1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 1 flinke tl grove mosterd
  • 1 plak ontbijtkoek

Zo ga je te werk:

  1. Snijd het haantje in acht stukken (twee filets, twee vleugels, twee drumsticks en twee dijen). Het karkas en de reststukjes kunt u gebruiken in de soep.
  2. Bestrooi de stukken met zout en peper en bak ze in een gietijzeren pan met een dikke bodem rondom aan in de boter tot ze mooi goudbruin zijn.
  3. Voeg de ui en de spekreepjes toe en bak enkele minuten mee.
  4. Voeg nu de overige ingrediënten toe, eventueel met wat extra water. Breng het geheel nét aan de kook en zet het vuur dan zo laag mogelijk.
  5. Laat de stoofpot zachtjes sudderen tot het vlees mooi gaar en mals is geworden. Reken op ongeveer een uur. Serveer de stoofpot met gekookte, kruimige aardappels en geroosterde pompoenstukken.

De Lankerenhof

Het assortiment van de Lankerenhof is heel uitgebreid. Behalve de Souperhen en de Haantje de Coq verkopen ze ook hun biologische eieren, de Bleieren. Van deze eieren worden ook weer andere producten gemaakt, zoals tarwe- en speltpasta, eierlikeur, lemon curd en nougat. Voor alle producten en verkoopinformatie kunt u kijken op www.lankerenhof.nl

De Lankerenhof Lankerenseweg 18 3781 NB Voorthuizen Tel. 0342 – 47 33 37 Wilt u aan huis iets kopen? Bel dan even van tevoren, zodat u niet voor een dichte deur staat.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.