Recept voor borrelbrood

Recept voor borrelbrood

Lieke Lobregt woont samen met haar man Sander en twee jonge kinderen op een boerderijtje bij het Brabantse Asten. Samen proberen ze zoveel mogelijk te leven van eigen erf; groentes uit de moestuin, vlees van eigen dieren en eieren van de kippen. Lieke deelt haar recept voor borrelbrood. Dit recept smaakt heerlijk met Liekes zelfgemaakte kruidenmix!

Lieke: “Dit borrelbrood maak ik met mijn basisrecept voor brood. Het is heel handig om zo’n basis te hebben, want je kunt er alle kanten mee op!”
 

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 1 el zonnebloemolie
  • 400 ml lauwwarm water
  • 6 g zout
  • 600 g bloem of meel
  • 7 g gedroogde gist

Voor de topping
 

Zo ga je te werk:

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in genoemde volgorde in een kom.
  • Meng alles met een vork door elkaar tot een samenhangend deeg.
  • Strooi wat bloem op het werkblad. Stort hier het deeg op.
  • Kneed het deeg stevig met twee handen, ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • Maak er een bol van en vouw de onderkant dicht.
  • Leg het deeg in een schone schaal en dek af met een vochtige theedoek of plastic zak.
  • Zet de schaal op een redelijk warme plek.
  • Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is; dit duurt een half tot anderhalf uur.
  • Verdeel het deeg in twee stukken.
  • Spreid elk stuk deeg op een stuk bakpapier met je vingers uit tot een ronde, platte vorm.
  • Rol het verder uit met een deegroller (royaal bestrooid met bloem) tot een dikte van 1 centimeter.
  • Bestrijk de bovenkant van elk brood met olie en strooi er de kruidenmix over.
  • Schuif de broden op het bakpapier in een op 180 graden voorverwarmde oven.
  • Bak de broden in ongeveer 20 minuten gaar.

Tips voor het borrelbrood

  • Je kunt het deeg van tevoren al maken. Zet het deeg na het rijzen in de koelkast; daarna kun je het rechtstreeks vanuit de koelkast verwerken.
  • Schud de kruidenmix voor gebruik. Het zout is zwaarder dan de kruiden; hierdoor zakt het zout vaak naar beneden.
  • Het brood is erg lekker bij allerlei soorten soep, bij een borrelplank of bij een salade uit de tuin.

Zo maak je de kruidenmix

Lieke: “Deze kruidenmix maak ik meerdere keren per jaar, dan heb ik genoeg potjes op voorraad om weer een tijdje vooruit te kunnen. Het is ideaal om gedroogde kruiden in de la te hebben staan, dan hoef ik niet elke keer voor één takje de tuin in te lopen.”

NAAR HET RECEPT


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.