Home > Tuin & Erf > Erf > 22 tips voor hout kloven
22 tips voor hout kloven
Brandhout kloven is een tijdrovende en inspannende bezigheid. Om deze klus te vergemakkelijken zijn er kloofmachientjes. 22 tips om hout handig klein te krijgen.
Aankooptips voor een kloofmachine
- Kleine kloofmachines hebben hun beperking. Over het algemeen geldt: waar een beetje kerel met de bijl niet doorheen slaat, komt een klein machientje evenmin doorheen. Verwacht er dus geen wonderen van, maar handig zijn ze wel.
- Let op de stabiliteit van de machine, hoe breder de poten of wielen uit elkaar staan, hoe stabieler.
- In de praktijk blijkt het tonnage dat fabrikanten aangeven voor veel goedkope houtklovers niet te kloppen. Laat je niet misleiden en ga ervan uit dat een houtklover op het lichtnet (220 V) maximaal 6 ton persdruk kan leveren.
- Het werkplezier wordt mede bepaald door de snelheid van de machine. De cilinder moet immers bij het kloven telkens heen en terug gaan. Laat een aan te schaffen machine door de verkoper demonstreren en maak een inschatting of het tempo je past.
- Controleer of de aangeboden machine is voorzien van een CE-keurmerk. Dit is een minimale waarborg dat de machine voldoet aan de actuele Europese richtlijnen op het gebied van onder andere veiligheid, gezondheid en milieu.
Aan de slag
Â
- Kies een logische plek om te kloven, liefst zo dicht mogelijk bij de stapel te verwerken hout. Dat werkt prettiger.
- Plaats een horizontale houtklover op een verhoging, bijvoorbeeld een stabiele aanhanger of een werktafel, dat is belangrijk voor de eigen werkhouding. Een staand model klover moet uiteraard ook stabiel staan.
- Leg de voedingskabel en het verlengsnoer zo neer, dat je er bij het heen en weer lopen niet over kunt struikelen.
- Wie geen risico wil lopen, gebruikt behalve werkhandschoenen ook schoenen met stalen neuzen en een veiligheidsbril.
- Controleer vooraf of het kloofmes goed vast zit. Draai indien nodig de bout(en) na en controleer meteen de peilstok om te zien of er voldoende hydrauliekolie aanwezig is.
- Door de constructie van de machine is er maar één logische plek voor de bediening. Gebruik die ook en ga bijvoorbeeld niet zijdelings naast het apparaat staan. Laat daar ook niet iemand anders – bijvoorbeeld een helper – staan. Dat is gevaarlijk in verband met wegspattend hout, bijvoorbeeld op een noest.
- Bedenk telkens hoe je het hout zo gunstig mogelijk in de klover legt. Maak daarbij gebruik van de ‘draad’ en van eventuele droogtescheurtjes. Zit er een flinke noest, kloof daar dan ruim langs of ‑ als het niet anders kan – er middendoor
- Gooi het gekloofde hout meteen in een kruiwagen: het scheelt een keer bukken en de werkomgeving blijft schoon. Je kunt op deze manier niet snel over een stuk hout struikelen.
- Moderne kloofmachines zijn bewust zo geconstrueerd dat beide handen nodig zijn voor de bediening. Probeer het niet anders te doen en blijf met uw (of andermans) handen tijdens het kloven uit de buurt van het houtblok. Laat daarom ook nooit een ander de houtblokken op de machine leggen terwijl je zelf de bediening doet.
- Voorkom onnodig gesjouw en pas goed op je eigen lichaam door niet te zwaar te tillen. Grote ‘bollen’ hout kunnen beter gerold dan getild worden.
- Tillen van gezaagde bollen gaat het veiligst met de handen aan de zijkanten van het blok, zeker bij een staande machine. Met één hand onder en één hand bovenop het blok is de kans groot dat je vroeg of laat je vingers bij het neerzetten bezeert.
Klooftips
Â
- Hout kun je het beste vers kloven, omdat het proces van indrogen dan nog niet begonnen is. Houtvezels worden taai tijdens het drogen. Zaag het hout daarom nooit langer dan een week vooruit, omdat het drogingproces via ‘kops’ hout tamelijk snel gaat.
- Niet ieder stuk hout hoeft te worden gekloofd. Een veel gebruikte ondergrens is een diameter van 10 centimeter, zeg maar formaat bierviltje. Kleiner heb je het voor de kachel niet nodig.
- Stop op tijd met werken. Behalve dat het lichaam vermoeid raakt, neemt uw concentratievermogen af. Zeker wanneer je weinig routine hebt in het werken met deze apparatuur, neemt de kans op fouten en ongelukjes toe.
Opslaan van hout
Â
- Gekloofd hout kun je het beste meteen goed opslaan om verder te kunnen drogen. In een goede houtopslag is het hout beschermd tegen de regen, maar kan de wind vrijelijk zijn gang gaan. Ook is zo’n plaats vanuit huis makkelijk te bereiken.
- Wie geen houtschuur heeft, of er tijdelijk geen plek in heeft, kan het hout ook heel goed buiten opslaan. Dit gaat gemakkelijk tussen twee bomen, die dan als ‘grote boekensteunen’ dienst doen.
- Maak de stapel bij voorkeur niet meer dan drie lengtes diep (totaal dus ongeveer een meter) en bouw deze in eerste instantie een meter hoog. Leg nu enkele meterlange latten als een soort spouwankers op de houtblokken en bouw vervolgens verder. Dit geeft het geheel aanzienlijk meer stevigheid. Bouw de stapel vervolgens af tot maximaal ooghoogte, hoger is onhandig. Dek alleen de bovenkant af met enkele lagen dubbelgevouwen landbouwplastic, afdekzeil, golfplaten of ander waterdicht materiaal. Houd deze bedekking op zijn plaats met enkele zware stenen of bollen hout. Op deze manier heeft de wind vrij spel en zal het hout, ondanks dat de zijkanten onbeschermd zijn, goed drogen. Het versgekloofde hout is na anderhalf à twee jaar geschikt als kachelhout. Langer laten liggen kan uiteraard ook.
Â
Meer met openhaardhout
Bouw zelf een houtsjouwer
Hendrik Kloosterman uit het Friese Suma bedacht een simpele oplossing voor het eindeloze gesjouw met openhaardhout: een houtsjouwer.
Tips voor houtkachel
Een houtkachel aansteken en brandend houden is tamelijk eenvoudig. Wie de spelregels uitvoert, geniet volop van de fijne warmte die een echt houtvuur geeft.Â