De verbouwing: zelf bedacht, zelf ontworpen, zelf uitgevoerd
Verbouwen kan op allerlei manieren. Van totaal uitbesteden tot volledig zelf ontwerpen en klussen en alles ertussenin. Jitske en Ed Schreuder maakten zelf een plan en pakten ook de uitvoering helemaal eigenhandig op. Na twaalf jaar klussen is het nog steeds niet helemaal af. Jitske: “Ik ben trots dat het helemaal van onszelf is zo.”
Sinds deze zomer is het lichte voorhuis ook onderdeel van de woning.
Jitske bedacht de keuken, Ed en zijn broer maakten hem.
De achtergevel kreeg een flinke metamorfose.
Droom
Deze zomer ging de droom van Jitske en Ed Schreuder in vervulling. Twaalf jaar nadat ze hun vervallen boerderijtje in het Friese Ryptsjerk (Rijperkerk) kochten, is ook hun voorhuis bewoonbaar en hebben ze eindelijk hun lang gedroomde woonkamer met volop licht. Jitske: “We hebben eerst het achterhuis opgeknapt. Het voorhuis was echt heel slecht en hing helemaal naar voren. Het middelste stuk van ons huis hebben we eerst tot woonkeuken en woonkamer verbouwd. Tien jaar lang hebben we bij weinig licht naar de wand gekeken die tussen ons bewoonde deel en het nog te verbouwen stuk stond. Tot de coronatijd begon en het ineens heel snel ging. Ed had de muren al opnieuw opgemetseld, maar de afwerking had nog op zich laten wachten. Ook eenvoudigweg omdat het geld op was. Maar in dat jaar wist hij de isolatie, de vloer, de balken en de ramen ook af te werken. Toen we de muur tussen het al bewoonde deel en het voorhuis weg konden halen en het nieuwe stuk bij ons huis kwam, had ik tranen in mijn ogen. Nu hebben we eindelijk het licht en de ruimte die we ons twaalf jaar geleden bij de koop al voorstelden. We hadden al een prachtig uitzicht, nu kunnen we het ook echt zien.”
De gevels van het voorhuis werden opnieuw opgemetseld, met veel ruimte voor glas.
De lichte visgraatvloer en de donkere kozijnen geven het voorhuis een eigentijdse uitstraling.
De sfeervolle slaapkamer van dochter Aline.
Paradepaardje
Het paar mag trots zijn op wat ze hebben bereikt. De prachtige rietgedekte hoeve vol licht staat mijlenver af van het vervallen pand met jarenzeventiguitstraling van de ‘voor-foto’s’. Dat alles is bovendien bereikt met ouderwets hard werken en doorzetten. Zelfs de keuken – ‘mijn paradepaardje’, aldus Jitske – is helemaal van eigen hand. Jitske maakte het ontwerp en scharrelde een groot deel van de materialen op via Marktplaats. “We hebben de maten van Ikea aangehouden en daardoor kon ik veel laatjes, de oven en de magnetron goed tweedehands vinden”, vertelt ze. Ook de tegelvloer onder de keuken was een tweedehands vondst van Jitske. “Ed heeft de rest samen met zijn broer gemaakt, tot het eigenhandig gegoten aanrechtblad toe. Ik heb vervolgens weer alle frontjes vier keer gelakt en geschuurd. Het heeft al met al veel tijd gekost, maar het resultaat is geweldig.”
Jitske gaf het plaatsen van een beukenhaag voorrang, waardoor deze nu al veel privacy geeft.
Een oude zwart-witfoto van de boerderij als blikvanger in de slaapkamer.
Losse eindjes
Het huis is alleen nog niet helemaal af. De gezellige inrichting maskeert het goed, maar wie goed kijkt ziet nog hoekjes waar nog klusjes wachten. Jitske: “Boven zijn de kamers van de kinderen af, maar moet er ook nog van alles gestuukt en geverfd worden. Ook de trap is nog niet klaar en we zijn nog bezig in de hal. Iedereen die hier komt is vol lof en roept hoe mooi het is, maar ik zie vooral wat er nog moet gebeuren. Wat er nog bij komt is dat zo’n flink huis ook nog het nodige onderhoud vraagt. Als je twaalf jaar aan het klussen bent, kun je al bijna weer van voor af aan beginnen. Je smaak verandert ook: waar ons interieur eerst vrij donker was, met diepe kleuren krijtverf, heb ik op een gegeven moment alles wit geverfd. De doorbraak naar het voorhuis vroeg een nieuwe vloer. En als ik nu zie dat de eiken keuken begint te verkleuren, kan ik zo bedenken om de frontjes zwart te verven. En ik kan zo bedenken dat er een kippenhok moet komen, of moestuinbakken, waardoor het werk in huis weer even stilstaat. Maar zo wordt het wel steeds leuker om buiten te wonen. Onze verbouwing was een heel avontuur, nu moeten we er ook van gaan genieten!”
Voor: vervallen boerderijtje in het Friese Ryptsjerk
Fotografie: Otto Kalkhoven
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.