Pastinaak-walnootcake

Pastinaak-walnootcake

Deze pastinaak-walnootcake moet je echt eens proberen. De mooie donkere cake met een zachte roomkaastopping is een heerlijke variant op de bekende carrot cake.
 

Ingrediënten

  • Voor de cake
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl geraspte nootmuskaat
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g pastinaak, grof geraspt
  • 100 g gehakte walnoten

 
Voor het glazuur
 

  • 50 g boter, zacht
  • 100 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia of MonChou)

Bereidingswijze

  1. Klop de boter met de suiker romig met een mixer en meng er vervolgens een voor een de eieren door.
  2. Meng de specerijen door het zelfrijzend bakmeel en zeef het boven de beslagkom. Spatel het meel rustig door het beslag.
  3. Schep de geraspte pastinaak en de walnoten door het beslag; houd een handje van de walnoten apart voor de garnering.
  4. Schep het mengsel in een ingevet cakeblik en bak de cake in een voorverwarmde oven vijftig minuten op 180 graden.
  5. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cake in de vorm tien minuten afkoelen, haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  6. Klop voor het glazuur de boter met een mixer romig.
  7. Voeg de poeder- en de vanillesuiker toe en meng er goed door. Klop er als laatste de roomkaas door tot een egaal geheel.
  8. Bestrijk de afgekoelde cake met het glazuur en bestrooi met de achtergehouden walnoten.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.