Knolselderij-appelcake

Knolselderij-appelcake

Een variatie op gewone appelcake, en de zelfgemaakte karamelsaus maakt het helemaal af!
Bereidingstijd: 90 min.

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • Voor de cake
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • 2 goudrenetten
  • 250 g knolselderij, fijn geraspt
  • 75 g hazelnoten, grof geraspt

En voor de karamelsaus
 

  • 100 g suiker
  • 250 ml slagroom, ongeklopt
  • 25 g boter
  • Snuf zeezout

Zo ga je te werk:

Bereidingswijze cake

  1. Klop de boter met de suiker romig met een mixer.
  2. Klop er een voor een de eieren door tot een egaal beslag.
  3. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de kaneel boven de beslagkom en spatel het er rustig door.
  4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine blokjes.
  5. Schep de appelblokjes, de geraspte knolselderij en de gehakte hazelnoten door het beslag.
  6. Giet het mengsel in een ingevette springvorm (23 centimeter) en bak de cake in de voorverwarmde oven ongeveer 45-50 minuten op 180 graden.
  7. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is (hij moet er droog en schoon uitkomen).
  8. Laat de cake tien minuten in de vorm afkoelen, haal hem daarna uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Bereidingswijze  karamelsaus

  1. Maak ondertussen de karamelsaus.
  2. Doe de suiker in een pan en voeg een paar eetlepels water toe.
  3. Roer door, zodat de suiker een beetje oplost. Zet de pan op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Roer nu niet meer! Laat de suiker koken tot hij een mooie karamelkleur heeft.
  4. Zet het vuur laag en voeg de slagroom toe, terwijl je met een garde blijft roeren. Pas op, want de saus kan erg spetteren en karamel is gloeiend heet.
  5. Wanneer het een gladde saus is, haalt u de pan van het vuur. Roer er nu de boter en een snuf zeezout door.
  6. Serveer de cake met karamelsaus en lobbig geklopte slagroom.

Tekst & fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.