Bieten-chocoladecake

Bieten-chocoladecake

Bieten en chocolade lijkt een vreemde combinatie, maar de zoete aardse smaak van bieten combineert fantastisch met de bitterzoete pure chocolade. De bietjes geven deze chocoladecake ook een mooie smeuïgheid.
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

  • 250 g rode biet, gekookt en afgekoeld
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • 200 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 200 g boter
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • Poedersuiker, ter garnering

Zo ga je te werk:

  1. Schil de bieten en pureer ze met een staafmixer of blender.
  2. Doe de suiker in een kom en klop er een voor een de eieren door.
  3. Snijd de chocolade en de boter in blokjes.
  4. Smelt de chocolade en de boter in een pannetje en roer dit vervolgens door het suikermengsel.
  5. Roer ook de bietenpuree erdoor en spatel er als laatste het zelfrijzend bakmeel door.
  6. Giet het beslag in een ingevette springvorm (23 centimeter) en bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  7. Na veertig  minuten is de taart nog wat smeuïg. Wil je de taart wat meer cakeachtig, bak hem dan nog een minuut of tien langer.
  8. Laat de taart afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Tekst & fotografie: Anna Rubingh


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.