Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Herfststoofpot
Herfststoofpot
Urenlang gestoofd rundvlees, samen met de zoete ondertoon van ui en de herfstachtige smaak van kastanjes: dat zijn de ingrediënten van deze herfststoofpot. Serveer het met zelfgemaakt pompoen-sodabrood en het feestmaal is compleet.
Â
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 kg sukade- of runderriblapjes
- 2 el olie
- 5 uien, in stukjes
- 3 wortels, in stukjes
- 2 steranijs
- 3 kruidnagel
- ¼ tl witte peper
- Flinke handvol gepofte kastanjes
- 400 ml runderbouillon
- 1 flesje donker abdijbier (330 ml)
- 25 g verse, platte peterselie
- Zout en peper, naar smaak
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Haal het vlees tijdig uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
- Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met zout en versgemalen zwarte peper. Giet de olie in een gietijzeren pan en laat heet worden.
- Bak het vlees rondom bruin aan (eventueel in porties) en schep het daarna uit de pan. Voeg nog wat extra olie toe en bak nu de ui en de wortel aan.
- Schep het vlees weer terug in de pan; giet ook de vloeistof die in de kom is achtergebleven terug in de pan. Voeg de specerijen toe, de kastanjes, de bouillon en het bier.
- Breng het geheel aan de kook en zet onmiddellijk het vuur lager.
- Laat de stoofpot met het deksel op de pan op het allerlaagste vlammetje sudderen, het liefst een uur of drie. Voeg op het laatst wat grofgesneden verse peterselie toe en proef of er nog wat zout en peper bij moet.Â
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.