Stokrozen praktische tips

Stokrozen praktische tips

Vanaf juli wordt de Stekkentuin van Wies Voesten in Espel gedomineerd door de lange bloemstengels van stokrozen in allerlei prachtige kleuren. Wies schetst een portret van deze bijzondere muurbedekkers en geeft tips over hoe je net zulke mooie exemplaren kweekt.

  1. De eenjarige soorten worden zo’n anderhalve meter, maar de vaste stokroos kan wel drie meter hoog worden. Om knakken te voorkomen kan wat ondersteuning dus geen kwaad. Bind de bloemstengels altijd vast.
  2. Eenjarige stokrozen zaai je in mei en die bloeien hetzelfde jaar nog. Tweejarige stokrozen zaai je in mei of oktober voor bloei in het volgende jaar. De tweejarige stokrozen kunnen het ook gerust enkele jaren volhouden, maar daarvoor hebben ze wel rijke grond nodig.
  3. Stokrozen houden van warmte. Een plek tegen een muur is ideaal, omdat ze op die manier luw staan en ook profiteren van de warmte die de muur weerkaatst.
  4. Houd de planten goed vochtig: als het niet regent moet je water geven. Geef het water dicht bij de grond en giet het niet op het blad. Opspattend water is een van de veroorzakers van roest.
  5. Vervolgens doet de stokroos het goed op rijke grond. Hier krijgen ze in het voorjaar kunstmest (12:10:18) en een flinke portie compost.
  6. Na de bloei is het belangrijk om de bloemstengel weg te knippen. De plant kan dan energie steken in de pol en je hebt meer kans dat de plant de winter goed door komt en volgend jaar opnieuw bloeit. Knip de stengel terug tot zo’n 30 centimeter. Als je veel korter knipt heb je kans dat er water in de holle stengel komt te staan en de pol op die manier wegrot.
  7. Als belangrijkste probleem bij stokrozen wordt roest genoemd: bruine vlekken op de bladeren. Er worden tegenwoordig soorten gekweekt zonder roest, maar als het eenmaal op een plant in de tuin zit, krijgen ze het allemaal. Om roest zoveel mogelijk te voorkomen pluk je in het voorjaar voorjaar zodra je de eerste aantasting op het jonge blad ziet, dit aangetaste blad weg. Gooi het in de grijze container.
  8. Zonder gewasbeschermingsmiddelen zijn ze nooit echt mooi te houden. Een oplossing kan zijn om ze alleen achterin de border te gebruiken, zodat het blad uit het zicht blijft.
  9. Het is makkelijk om zaad van de stokroos te winnen. Wacht tot de zaaddozen goed droog zijn en vang dan het rijpe zaad op. Je kunt in oktober ter plekke in de volle grond zaaien. Met een week zie je de planten al verschijnen. Met eigen zaad is de kleur wel een verrassing, zaailingen hebben niet per se dezelfde kleur als de moederplant.

www.destekkentuin.nl


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.