Alle recepten met: appels
Hier vind je alle heerlijke recepten met appels. Van appeltaart tot stamppot en van likeur tot appelstroop.
Notarisappel in notensiroop
De notarisappel was een bekend Nederlands appelras, maar is sinds de zestiger jaren in de vergetelheid geraakt.
Appeltaart in een potje
Deze eenpersoonsappeltaartjes bak je in hergebruikte jampotjes. Je hoeft niet te kneden of te mengen: de ingrediënten versmelten en bakken in de oven vanzelf tot een heerlijk deegje.
Appelcake
Deze appelcake is heel snel te maken als er onverwacht bezoek komt. De luchtig geklopte eiwitten maken het beslag extra licht. Volg Klaske in dit filmpje en bak zelf ook zo’n lekkere cake.
Appel citroen-curd
Citroencurd is een frisse lekkernij die gemaakt wordt van citroen, boter, suiker en eieren; door appel toe te voegen wordt het eigenlijk nog lekkerder. Perfect om te verwerken in allerlei taarten, zoals ouderwetse appeltaart, maar ook heerlijk op een stukje toast of door de yoghurt.
Pastinaak-appelcake
Een verrassende cake met de smaken van de herfst; combineer zoete pastinaak met frisse appel en havermout in dit bijzondere baksel! Hier vind je het recept.
Appeltaart anders
De klassieke Hollandse appeltaart is natuurlijk erg lekker, maar het is ook wel eens leuk om een andere appeltaart te bakken. Dit appeltaartje is simpel en elegant; de moeite waard! Hier vind je het recept.
Appelchutney
Chutney is een veelzijdige smaakmaker die veel gerechten nét even dat extraatje kan geven. Hier vind je het recept voor appelchutney met dadels, een basischutney, helemaal lekker als je appels van eigen erf gebruikt.
Appellikeurtje
Zin in een lekker likeurtje, maar toch even een andere smaak proberen? Maak dan deze appellikeur, je kunt hier ook zelfgedroogde appeltjes voor gebruiken. Heb je die niet, dan kun je ze vervangen door gedroogde appels uit de winkel.
Appeltaart van vergeten appels
Zoek voor deze taart appelrassen op die je nog niet kende, zoals Groninger Kroon, Lunterse Pippeling, Brabantsche Bellefleur, Sterappel en Rode Dijkmanszoet.
Appels onder een dekentje
Nostalgie ten top! De appeltjes worden gevuld met rozijnen, basterdsuiker en speculaaskruiden, en overgoten met een zelfgemaakte vanillevla.
Ouderwetse appeltaart
Dit recept voor ouderwetse appeltaart is dé klassieker die altijd in de smaak valt. Natuurlijk lekker geserveerd met slagroom. Smullen maar!
Kweepeer-appeljam
Kweepeer laat zich goed combineren met andere smaken. Favoriete combinaties zijn die met steranijs, kaneel, piment, vanille en kruidnagel.
Appel, venkel en worst
Appels, varkensvlees en venkel zijn een beproefde combinatie. Dit gerecht met worstjes, venkel, aardappels en appels suddert in de oven in een laagje appelcider, terwijl het aan de bovenkant een mooi korstje krijgt.
Appelsabayon
Een bijzonder nagerecht met appel. Hoe je het maakt lees je hier!
Appelthee uit eigen tuin
Bezig met een lekkere appeltaart? Gooi de appelschillen niet weg. Daar is overheerlijke thee van te trekken. Bij het ontbijt, tussen de middag of na het avondeten: thee kan altijd. Met appels van je eigen erf kun je heerlijke thee maken.
Appeltaart met appel-citroencurd
Wat deze appeltaart extra lekker maakt is de toevoeging van de zelfgemaakte appel-citroencurd, die net dat beetje extra zoete frisheid geeft. Heerlijk met een schep zelfgeklopte slagroom!
Appel-walnootchutney
Deze chutney is echt fantastisch om te maken als u een overschot aan appels hebt. Maak lekker veel, want het blijft heel lang goed. Ook leuk om weg te geven als zelfgemaakt cadeautje van fruit uit eigen tuin.
Appelspoom
Een fris nagerecht met appel en prosecco.
Lauwwarme salade van biet, appel en linzen
De appels worden kort gebakken waardoor ze iets karamelliseren. Maak de salade af met een dressing van goede balsamicoazijn en honing. Wat gehakte walnoten maken het helemaal af.
Appeltaart met karamel en een dakje van stroopwafel
De appeltaart met karamel en een dakje van stroopwafels is een toprecent, volgens Giny Meilink van Van Taart tot Toet. Dit komt vooral door de stukjes karamelfudge die er in zitten, dat is het geheime ingrediënt!
Limburgse appelvlaai met deksel
Evi Rothenburg bakt in een van de zuidelijkste puntjes van Nederland de allerlekkerste ambachtelijke vlaaien met appels, pruimen, aardbeien of ander vers seizoensfruit. Hoe je zelf deze appelvlaai maakt lees je hier!
Hete bliksem van appels en peren
Heerlijke hete bliksem van appels én peren. Ook lekker met krokant gebakken speklapjes.
Appelroosjestaart
Het is altijd leuk om iets verrassends te bakken. Maak bijvoorbeeld eens deze lieflijke appelroosjestaart en tover een glimlach op het gezicht van iedereen die de taart proeft.
Appelmoes uit eigen tuin
Appelmoes is lekker bij alles en lekker lang te bewaren als je ze wekt. Maak hem precies naar eigen smaak. Dus verzamel je appels en maak een heerlijke zelfgemaakte moes.
Appelstroop maken
Je zelf geplukte appels gebruiken voor een appelstroop? Maak je eigen appelstroop met volgend recept.
Choco-karamelappels
Verander een doodgewoon, simpel appeltje in een bijzonder smakelijke traktatie, die er ook nog eens mooi uitziet. Echt iets voor zoetekauwen!
Appels uit de oven
Heerlijk als herfstig toetje, deze appels uit de oven. Het recept is makkelijk te verdubbelen; gebruik zo veel appels als er in uw ovenschaal passen.
Hete bliksem
Hete bliksem is een stamppot van appels en aardappels. Voeg je aan het recept ook nog fijne mosterd en ham toe, dan heet het gerecht ‘donder en hete bliksem’.
Basisrecept voor appelmoes
Zelf appelmoes maken zou tot het repertoire van elke plattelander moeten behoren. Als je zelf een boomgaard hebt, zitten er vast bomen tussen met moesappels. Gebruik dit basisrecept en de bijbehorende tips om jouw eigen lievelingsappelmoes te koken.
Appelkwarkcake
Rond deze tijd van het jaar kan je appeloogst er wat rimpelig uit gaan zien. De smaak is nog prima, maar voor een handappel zien ze er niet zo aantrekkelijk meer uit. De oplossing? In een taart, een koek of de appelmoes ermee!
Cider
Cider is een mousserende, zwak alcoholische wijn van appel. De perenvariant wordt perry genoemd en kan op dezelfde manier worden bereid.
Appelkruimelkoek
De appel-kruimelkoek is typisch zo’n koek die bij iedereen in de smaak valt. Heerlijk bij de koffie of de thee en extra lekker met een toef slagroom of een bol boerenvanille-ijs.
Klumpkescompote
Gronsvelder klumpke is een appelras uit Limburg. Deze appel is heerlijk in dit compôterecept.