Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Stoof en chips
Stoof en chips
Een maaltijd met een knipoog naar stoofvlees met friet, alleen maakt je de aardappeltjes met schil in de oven. De saus van de stoof smaakt fantastisch bij de aardappeltjes.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 3 uur
Dit heb je nodig:
Ingrediënten
- 1 kg sukadelappen
- 50 g boter
- 2 uien
- 1 grote winterwortel
- 3 teentjes knoflook
- 3 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 flesje bier, bijv. Maallust 1818 Quadrupel
- 1 l water
- Zout en peper
- Voor de aardappels:
- 1 kg aardappels
- Olijfolie
- Grof zeezout en versgemalen peper
Zo ga je te werk:
Bereidingswijze
- Haal het vlees tijdig uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Bestrooi aan beide kanten met zout en peper. Verwarm de boter in een pan met een dikke bodem.
- Bak het vlees aan beide kanten bruin en haal uit de pan. Leg even op een bord. Maak de ui, de wortel en de knoflook schoon en snijd ze in kleine stukjes. Doe wat extra boter in de pan en fruit op een laag vuur de uien, wortel en knoflook aan. Voeg de laurier, de kruidnagels en de tomatenpuree toe en bak even mee.
- Leg het vlees terug in de pan. Voeg het bier en het water toe en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur lager en laat het geheel tweeënhalf tot drie uur sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
- Aardappels:Â Verwarm de oven voor op 180 graden. Boen de aardappels schoon en snijd ze in partjes van ongeveer 1 centimeter dik. Doe een scheut olijfolie op een bakplaat, leg de aardappels erop, bestrooi met zout en peper en voeg nog wat olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar. Verspreid de partjes aardappel goed over de bakplaat; gebruik twee bakplaten als dat nodig is. Rooster de aardappeltjes ongeveer veertig minuten totdat ze goudbruin zijn, schep halverwege een keer om zodat alle kanten mooi goudbruin worden.
Tekst & fotografie: Anna Rubingh
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.