Meri’s bosbessentaart

Meri’s bosbessentaart

Meri Loeffen maakte dit recept voor een heerlijke bosbessentaart met vanillecrème. 

Meri Loeffen woont aan de rand van de Veluwe. In haar tuin creëerde ze een speciaal plekje voor zichzelf. Het werd een ware eksterkeet; een helderwitte keet vol schatten uit de natuur.

Bosbessen plukken is voor haar een jaarlijkse traditie geworden. “Ik doe het elk jaar, eerst met mijn partner, maar nu ook met onze zoons. De natuur heeft zoveel moois te bieden; eigenlijk gewoon cadeautjes. Niet alleen de mooie takjes en stenen die ik verzamel in de keet, maar ook cadeautjes die je kunt eten, zoals bosbessen. Die gulheid van de natuur wil ik graag aan mijn kinderen meegeven.”

Dit heb je nodig:

Ingrediënten
Voor het deeg

  • 250 g bloem
  • 50 g suiker
  • 125 g koude boter, in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • klein scheutje melk

Voor de vanillecrème

  • 150 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 80 g bloem
  • 4 dl volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 el boter

Voor de bosbessenlaag

  • 500 g bosbessen
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Zo ga je te werk:

De bodem

  • Meng de bloem met de suiker en snijd er met twee messen de blokjes boter door.
  • Voeg het ei en een scheutje melk toe en kneed snel met koude handen tot een samenhangend deeg. Voeg nog een beetje melk toe als het deeg niet goed samenkomt en te droog is.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 20minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een taartvorm van 24 centimeter (liefst met losse bodem) in met boter.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit.
  • Bekleed de ingevette vorm met het uitgerolde deeg. Verkreukel een vel bakpapier en leg het op het deeg.
  • Vul de vorm nu met de droge erwten of bonen (dit heet blindbakken).
  • Bak de taartbodem met de blindbakvulling 9 minuten.
  • Haal de vorm uit de oven en verwijder de vulling en het bakpapier (laat de erwten/bonen goed afkoelen en bewaar ze in een pot, je kunt ze eindeloos bewaren om blind mee te bakken) en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Zet de bodem weer in de oven en bak hem nog een minuut of 10.
  • Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen. Maak ondertussen de vulling.

De vanillecrème

  • Doe de melk in een steelpan samen met het opengesneden vanillestokje en verwarm langzaam tot tegen de kook.
  • Klop ondertussen in een kom de eidooiers en de suiker tot een schuimende massa en spatel vervolgens de bloem erdoor.
  • Haal de melk als deze tegen de kook is van het vuur en verwijder het vanillestokje.
  • Klop beetje voor beetje, in een dun straaltje, de warme melk door het eimengsel.
  • Schenk het geheel terug in de pan en breng al roerend aan de kook op een middelhoog vuur.
  • Als de crème kookt kunnen er wat klontjes ontstaan, maar die verdwijnen weer als je goed blijft roeren.
  • Zet het vuur lager en laat de crème enkele minuten garen; blijf roeren en let erop dat de crème niet aanbrandt.
  • Haal de crème van het vuur en roer er de boter door. Laat de crème wat afkoelen.

De bosbessenlaag

  • Houd een kwart van de bosbessen apart; doe de rest in een steelpannetje met dikke bodem en breng aan de kook.
  • Voeg vervolgens de suiker toe en laat een minuut of 5 doorkoken.
  • Haal van het vuur en roer er een zakje vanillesuiker door. Laat wat afkoelen.

Afwerking

  • Verdeel de crème over de gebakken bodem, verdeel daarover de bosbessenlaag en strooi de achtergehouden bessen over de taart.
  • Laat helemaal afkoelen.

Tekst en fotografie: Anna Rubingh
Recept: Meri Loeffen
Bewerking: Klaske Bakker