Zomerse courgettesoep

Zomerse courgettesoep

Een warme, lome zomeravond. De lange tafel in de tuin is gedekt met een bonte verzameling servies en glazen. In de schaduw van de grote boom is het heerlijk toeven. De ideale setting om dit zomerse diner te serveren; met de ingrediƫnten zo veel mogelijk uit eigen moestuin.

4 tot 6 personen, half uur bereidingstijd.

Dit heb je nodig

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • scheut olijfolie
  • 1 bosje lente-ui
  • 2 groene of gele courgettes
  • flinke handvol verse zachte tuinkruiden, zoals basilicum, munt, peterselie, jonge tijm en blad van Oost-Indische kers
  • flinke handvol doperwtjes (vers of diepvries)
  • 1,5 l kippen- of groentebouillon
  • zout en peper, naar smaak

Zo ga je te werk

  • Maak de ui en de knoflook schoon en snijd fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime pan en bak de ui en de knoflook rustig vijf minuten aan.
  • Maak ook de lente-uien en de courgettes schoon en snijd deze in grove stukken. Voeg ze toe aan de pan en bak mee.
  • Was de kruiden en verwijder de harde takjes. Snijd de kruiden ook grof en voeg ze toe, samen met de doperwtjes.
  • Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur zachter en laat de soep een kwartier pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en maal de soep glad met een staafmixer. Proef of er nog zout en peper bij moet. Serveer de soep met een scheutje room, wat drupjes olijfolie en verse blaadjes goudsbloem voor een mooi kleurig effect.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.