Doperwtenburgers

Doperwtenburgers

De burgers zijn lekker op een geroosterd broodje met een gebakken uitje, wat slablaadjes en zelfgemaakte piccalilly, maar ook met geroosterde aardappeltjes of friet. In de zomer kun je de burgers maken van verse doperwten, maar met doperwtjes uit de diepvries worden ze ook lekker.”

4 personen, 90 minuten kooktijd.

Dit heb je nodig

  • 500 g doperwten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • scheut olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • handjevol verse koriander of platte peterselie, fijngehakt
  • 1 ei
  • zout en versgemalen peper
  • 2-3 el havermout

Zo ga je te werk

  • Kook de doperwten kort beetgaar in een laagje kokend water. Giet af en laat wat afkoelen.
  • Maak de ui en de knoflook schoon en snipper ze fijn. Fruit de ui zachtjes in een koekenpan in wat olijfolie, voeg de knoflook, het komijnpoeder en het paprikapoeder toe en laat even meebakken.
  • Prak de doperwten grof met een vork en kneed er het gebakken uitjes-mengsel, de koriander (of peterselie), het ei en zout en peper door.
  • Voeg twee eetlepels havermout toe en roer goed door.Voeg eventueel wat meer havermout toe: het moet een mooi plakkend, maar niet te nat mengsel worden.
  • Laat het mengsel een uur afgedekt in de koelkast rusten.
  • Vorm er vier of vijf burgers van en bak ze met een flinke scheut olijfolie in een koekenpan in een minuut of tien goudbruin.
  • Serveer de burgers naar keuze op een lekker geroosterd broodje of met friet.

Fotograaf: Anna Rubingh