Voorkom bloedluis bij kippen

Voorkom bloedluis bij kippen

Mijn kippen hebben vorig jaar al twee keer bloedluis gehad en vorige week had ik de eerste uitbraak van dit jaar. Hoe voorkom ik dat deze vervelende gasten weer terugkomen?

Erik van Geloof, pluimveedierenarts bij Veterinair Centrum Someren, was zo vriendelijk om deze vraag te beantwoorden. Bij de bestrijding van bloedluizen (eigenlijk rode bloedmijt) dient de nadruk op behandeling van het hok te liggen. De mijten verschuilen zich overdag in spleten en kieren. Preventief helpt het om het hok jaarlijks wit te kalken en om het hok regelmatig nat te reinigen. Vroeger werd ook wel petroleum, of afgewerkte olie gebruikt (tegenwoordig biodiesel) om spleten en kieren mee in te smeren of te sproeien.

Oliebadje

Een hele handige constructie is een soort oliebadje, te monteren onder de zitstokken, waardoor de bloedluizen ’s nachts niet bij de kippen kunnen komen en omkomen in het oliebadje.

Bestrijding als infectie in hok aanwezig is

Als er eenmaal een infectie in het hok aanwezig is, kan er het beste met chemische middelen behandeld worden. Er zijn diverse producten in de handel die goed tegen bloedluizen werken. Maar er zijn geen middelen tegen de eitjes van de bloedmijt werkzaam. Dat betekent dat er herhaald moet worden met de behandeling, omdat er uit deze eitjes weer een nieuwe populatie bloedluizen geboren wordt. Zeker bij warm weer gaat dit snel en dient de behandeling al na 5-7 dagen herhaald te worden.

Bij alle vormen van behandeling is het grootste probleem om de bloedluizen goed te raken. Dus probeer om alle spleten en kieren zo goed mogelijk in te smeren of te sprayen.

In de professionele pluimveehouderij worden bijvoorbeeld Elector en Bymite gebruikt, die ook in kleinere verpakkingen te verkrijgen zijn. Biologische bestrijding in de vorm van roofmijten kan ook goed werken.

Tips van lezers

Deze handige tips kregen we van ervaren lezers:

  • Gebruik een verfbrander
  • Werk het hok af met plaatmateriaal en kit de kieren dicht.
  • Diatomeeënaarde, dit is zo fijn dat het in de tracheeën van de bloedmijten komt en die verstopt waarna ze sterven. Het is verkrijgbaar onder de naam Diatom. Het is ook verkrijgbaar in een waterige oplossing in een knijpfles onder de naam Finecto+. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen er namelijk voor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen. 
  • Maak het kippenhok een keer per jaar met de stoomreiniger schoon in alle kieren en spleten.
  • Spuit het hok van binnen goed schoon en ontsmet het daarna goed met chloor en wit het. Ontsmet de kippen ook met een spuitbus,vooral de poten.
  • Volgens een bevriende boer heb je geen bloedluis bij kippen als je ze samen houdt met konijnen.
  • Reinigen met Dasty-ontvetter, verkrijgbaar bij Wibra.

 


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.