Rabarberblondies

Rabarberblondies

De fris roze tot dieprode stelen van de rabarber zijn dé voorjaarsbelofte in elke plattelandstuin. De thuisbakker weet de stelen, verscholen onder hun grote bladeren, te vinden om te verwerken in de keuken, zo ook in deze heerlijke Rabarberblondies. 
Bereidingstijd: 50 min.

Dit heb je nodig:

  • 150 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 85 g boter, gesmolten
  • 225 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g witte chocolade, in stukjes gehakt
  • 150 g rabarberjam

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een kleine bakvorm (bijvoorbeeld van 15 bij 20 centimeter of een broodbakblik van 12 bij 21 centimeter) met bakpapier. Laat het bakpapier aan de zijkanten wat overhangen, zodat je straks de blondies er makkelijk uit kunt tillen.
  2. Meng in een kom de bloem, het bakpoeder en het zout met een garde.
  3. Klop in een andere kom de boter met de suiker tot een glad mengsel.
  4. Voeg het ei en het vanille-extract toe en klop het erdoor.
  5. Spatel het bloemmengsel erdoor, samen met de stukjes chocolade.
  6. Schep een derde van het beslag in de vorm.
  7. Verdeel nu de jam erover.
  8. Dek af met de rest van het beslag.
  9. Bak het geheel in dertig tot veertig minuten gaar (een satéprikker moet er schoon uitkomen).
  10. Laat de koek minimaal een half uur afkoelen voordat u hem uit de vorm haalt en in stukken snijdt. Versier de blondies naar wens nog met wat gesmolten witte chocolade.

 
Tip: geen rabarberjam in huis? Kook dan 150 gram rabarber (in stukjes gesneden) met een klein scheutje water in een pannetje tot de stukjes uiteenvallen en laat dit afkoelen. Dan wordt het recept wel iets minder zoet.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.