De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Scones maken

Scones zijn een essentieel onderdeel van een high tea en je bakt ze heel eenvoudig zelf. In dit filmpje laat culinair redacteur Klaske zien hoe je de lekkerste en mooiste scones maakt voor je high tea.
Bereidingstijd: 25 min.

Dit heb je nodig:

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 flinke tl bakpoeder
  • 40 g koude boter
  • 25 g suiker
  • 1 ei
  • ongeveer 90 ml melk

Zo ga je te werk:

  1. Meng het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder in een kom.
  2. Doe er de boter bij, in blokjes gesneden, en wrijf met je vingers tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
  3. Roer er de suiker door.
  4. Breek het ei in een maatbeker, klop het los en voeg zoveel melk toe tot je 100 milliliter hebt.
  5. Voeg het mengsel toe aan de overige ingrediënten en roer met een houten lepel tot een plakkerig deeg.
  6. Strooi wat bloem over je werkblad en leg hier het deeg op.
  7. Rol het met een deegroller het uit tot het ongeveer 2 centimeter dik is.
  8. Steek er scones uit met een ronde steker (diameter 5 centimeter).
  9. Steek de scones recht naar beneden uit; draai niet met de steker, anders rijzen de scones niet goed.
  10. Vorm van het overgebleven deeg ook nog scones.
  11. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze zo’n acht minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.

Tip: het deeg moet echt een beetje plakkerig zijn voor het beste resultaat, voeg eventueel nog een scheutje melk toe. Roer, meng of kneed het deeg niet té veel, dan worden de scones taai.

Serveer de scones met (zelfgemaakte) jam en clotted cream.
Clotted cream is dikke Engelse room, verkrijgbaar in grote supermarkten.
Maar ook heel eenvoudig zelf te maken. Meng daarvoor 125 milliliter lobbig geklopte slagroom met 125 gram mascarpone in een mixer en klop het stijf.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.