10 klussen voor meer dieren in je tuin

10 klussen voor meer dieren in je tuin

Het is een heerlijk gezicht in je tuin: scharrelende egels, sierlijke eekhoorns en fladderende vogels. Om deze dieren in je tuin te krijgen en te houden, kun je huisjes voor ze bouwen, of plekken waar ze kunnen eten. Hier vind je verschillende creatieve ideeën.

Egelhuis

Egelhuis

Egels slapen graag beschut in een bladerenhoop, composthoop of stapeltakken. Je kunt ook een egelhuis voor ze bouwen.

ZO MAAK JE HET EGELHUIS

Vogelvoerklok

Vogelvoerklok

Met deze vogelvoerklok in de tuin doe je niet alleen de vogels een groot plezier. Hij is ook heel decoratief, zowel in de staande als de hangende variant.

ZO MAAK JE DE VOGELVOERKLOK

Eekhoornvoederhuis

Eekhoornvoederhuis

Een eekhoorn vindt altijd zijn weg naar een lekker nootje. Dat bewijst dit zelf te bouwen voederhuisje. Het deksel wordt met het grootste gemak geopend en de eekhoorn heeft de buit binnen. Maak het zelf aan de hand van deze werkbeschrijving.

ZELF MAKEN

Vilten vogelhuisjes

Vilten vogelhuisjes

Reina de Vos uit het Friese Rotstergaast is haar hele leven al creatief met wol. De laatste jaren experimenteert ze met het maken van vilten vogelhuisjes. Elk exemplaar is uniek en heeft zijn eigen karakter. Stap voor stap laat ze zien hoe ze de vogelhuisjes maakt.

ZO MAAK JE DE VILTEN HUISJES

Oude theepot wordt vogelhuis

Oude theepot wordt vogelhuis

John Kats is een gepensioneerd meubelrestaurateur. Stilzitten is niets voor hem. Hij is het liefst met zijn handen bezig. Van restjes hout en een oude theepot maakte hij dit schattige vogelhuisje. Volg zijn stappenplan en trakteer de nestelende vogels op je erf ook op zo’n sfeervolle broedplaats.

ZO MAAK JE HET VOGELHUIS

Vogelvoerpan

Vogelvoerpan

Weggooien, dat kan meubelmaker in ruste John Kats in Enschede heel slecht. Hergebruiken des te beter. Van afgedankte koekenpannen maakt hij grappige vogelvoerschalen voor in de winter. Hij deelt zijn ontwerp én waardevolle tips graag met de lezers van Landleven.

ZO MAAK JE DE VOERPAN

Eekhoornhuis

Eekhoornhuis

Tot hun grote verbazing werd het zelfgemaakte eekhoornhuis in de tuin van Berno van der Vlist en Liesbeth Stamhuis al na een week bewoond. 

ZO MAAK JE HET EEKHOORNHUIS

Pindavogelpot

Pindavogelpot

In de tuin van Landleven-columniste Mady Nijenhuis verdringen de mezen elkaar voor deze traktatie. Maak ook deze houder voor een pot pindakaas.

ZO MAAK JE DE POT

Vogelvoertaart

Vogelvoertaart

Feest in de tuin voor de vogels. En voor jou, omdat deze taarten van vogelvoer een lust voor het oog zijn. Leuk om te maken of als cadeau te geven. 

ZO MAAK JE DE TAART

Mussenflat

Mussenflat

Door het bouwen van mussenflats en andere nestkastjes wil vogelaar Jaap van den Berg bijdragen aan de zorg voor vogels en de natuur. 

ZO MAAK JE DE FLAT


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.