Bonenstoofpot
In Nederland worden allerlei soorten bonen en erwten geteeld. Hiermee kunnen allerlei lekkere recepten gemaakt worden. In dit artikel lees je hoe je zelf een bonenstoofpot maakt.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 4 uur
Dit heb je nodig:
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie
- 500 g hacheevlees
- 50 g boter
- 500 g bonen, geweekt en gaar gekookt
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl (gerookt) paprikapoeder
- zout en peper
- 1 el balsamicoazijn
- 2 blikjes tomatenstukjes (totaal 800 g)
- 1 tl donkere basterdsuiker
Zo ga je te werk:
- Maak de ui en de knoflook schoon en snijd fijn.
- Bak ze aan in een flinke scheut olijfolie.
- Haal ze uit de pan en bak nu de stukjes vlees heet aan, zodat deze rondom mooi bruin worden.
- Doe de ui en de knoflook terug in de pan, samen met alle overige ingrediƫnten.
- Roer door en voeg eventueel nog een scheut water toe.
- Laat de stoofpot enkele uren sudderen op het laagste pitje van het fornuis of in de oven op 150 graden.
Tip: qua bonen kun je zelf kiezen wat je lekker vindt; gebruik bijvoorbeeld een mengsel van witte en kidneybonen. Je kunt ook extra groentes toevoegen aan deze stoofpot, zoals wortel, bleekselderij en rode paprika.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.