Fietsroute Vennen in Midden-Limburg

Fietsroute Vennen in Midden-Limburg

Fiets deze route door de vennen in Midden-Limburg. Je fietst door Nederweert, dat wordt omgeven door natuur: van de Groote Peel tot Sarsven en de Banen. In dit artikel vind je de routebeschrijving, kaart en knooppunten.

Over de fietsroute

  • De route is 43 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Den Akker 10, 6031 SZ Nederweert, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute Vennen in Midden-Limburg kaart

De vennen Sarsven, De Banen en Schoorkuilen

Het natuurgebied ten zuidoosten van Nederweert wordt gevormd door de vennen Sarsven, De Banen en Schoorkuilen. De Banen is een ven met een lemige bodem en een natuurlijke, voedselarme waterhuishouding. Hier komen vele zeldzame plantensoorten voor. Het Sarsven is daarentegen juist heel voedselrijk en wordt omgeven door mattenbiezen en rietkragen. Deze tegenstelling zorgt voor een unieke combinatie van natuur in dit gebied, die nog versterkt wordt door de wilgenbossen die om de vennen te vinden zijn.

Vogelsoorten

Het zal je niet verbazen dat er met name watervogels in het gebied voorkomen. Naast algemene soorten worden hier ook regelmatig zeldzame soorten waargenomen. De zwarte ooievaar en de kwak bijvoorbeeld, of de visarend tijdens de trekperiode. Ook het voormalige hoogveengebied Groote Peel huisvest veel vogelsoorten, met name rietvogels.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/route/vennen-in-midden-limburg

Knooppunten fietsroute Vennen in Midden-Limburg


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.