Fietsroute De Muntbrug en Muntsluis

Fietsroute De Muntbrug en Muntsluis

Fiets deze route langs de Muntbrug en de Muntsluis in Utrecht. De Utrechtse Muntbrug is een van de meest in het oog springende bruggen in en rond de stad Utrecht. In dit artikel vind je de kaart, knooppunten en beschrijving.

Over de fietsroute

  • De route is 51 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Herenweg 53, 3602 AN Maarssen, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute De Muntbrug en Muntsluis kaart

De Muntbrug en Muntsluis

De brug is gebouwd over het Merwedekanaal en ligt ter hoogte van de kruising van deze waterweg met de Leidsche Rijn. De opvallende ijzeren brug is in 1887 gebouwd door de Haagse ijzergieterij ‘De Prins van Oranje’.

De Muntbrug is onderdeel van een sluizencomplex waar ook enkele nabijgelegen dienstwoningen bij horen. De naam ‘Muntbrug’ is ontstaan in 1912, toen het pand de Koninklijke Nederlandse Munt naast de brug werd gebouwd. Ook de bij de brug behorende sluis werd hiernaar vernoemd – Muntsluis – maar de officiële naam is ‘Sluis Bewesten Utrecht’.

Het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt

Het monumentale pand naast de brug is sinds 1912 het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt, die al vanaf 1567 de producent is van het Nederlandse muntgeld. Het opvallende gebouw is in de stijl van de neorenaissance gebouwd en voorzien van symbolieken met betrekking tot geld.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/utrecht/maarssen/de-muntbrug-en-muntsluis

Knooppunten fietsroute De Muntbrug en Muntsluis


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.