Fietsroute door het Vechtdal

Fietsroute door het Vechtdal

Fiets langs de Overijsselse Vecht. Hier ligt een breed dal met een historisch esdorpenlandschap. In dit artikel vind je de kaart, beschrijving en knooppunten.

Over de fietsroute

  • De route is 58 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is De Vaart 9A, 7784 DJ Ane, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute door het Vechtdal kaart.

Het dal

De Overijsselse Vecht ontspringt in Duitsland, waar de rivier De Vechte wordt genoemd. Ter hoogte van Zwolle mondt de rivier uit in het Zwarte Water. Het dal is tijdens de voorlaatste ijstijd gevormd, waarna zandafzettingen het dal voor een deel opvulden. Een deel van het stroomdal van de Vecht veranderde in een veenlandschap. Hier ontstond later het riviertje de Reest.

Het esdorpenlandschap

Op de hoger gelegen zandgronden langs de Overijsselse Vecht ontstond juist een esdorpenlandschap. De grond hier was zeer vruchtbaar, omdat de bewoners het land bemestten met een combinatie van schapenmest en heideplaggen. Veel natuurgebieden langs de rivier worden gevormd door rivierduinen. De rivier was vroeger belangrijk voor de scheepvaart: in de tijd van de Hanze waren plaatsen als Hardenberg en Gramsbergen verbonden aan de Overijsselse Hanzesteden. Door de vele stuwen is een groot deel van de rivier hier niet meer geschikt voor.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/overijssel/ane/door-het-vechtdal

Knooppunten fietsroute door het Vechtdal


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.