Appeltaart anders
De klassieke Hollandse appeltaart is natuurlijk erg lekker, maar het is ook wel eens leuk om een andere appeltaart te bakken. Dit appeltaartje is simpel en elegant; de moeite waard! Hier vind je het recept.
Aantal personen: 8-10
Bereidingstijd: 1 uur
Dit heb je nodig:
Voor de bodem
- 125 g boter, koud
- 125 g witte basterdsuiker
- 1 ei
- 250 g bloem
- snuf zout
Voor de vulling
- 3 of 4 goudrenetten
- 30 g boter
- 100 g kristalsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 2 eieren
- 1 volle el kweeperen- of abrikozenjam
Zo ga je te werk:
- Snijd de boter in blokjes en meng deze in een ruime kom met behulp van twee messen door de basterdsuiker.
- Voeg het ei toe en roer kort door.
- Zeef de bloem samen met zout boven de kom en meng het met de messen (of uw vingertoppen) door de boter tot kruimeltjes.
- Kneed vlot tot een geheel, verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in mooie, dunne partjes.
- Vet een taartvorm (diameter 24 centimeter) in en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat de boter smelten en wat afkoelen.
- Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit en bedek de taartvorm ermee.
- Schik de appelpartjes in een waaiervorm over de bodem. Begin met de buitenste ring en leg de binnenste ring in tegengestelde richting. Neem hier de tijd voor; hoe netterĀ de partjes in de vorm liggen, des te mooier de taart.
- Meng de gesmolten boter met de suiker, het kaneelpoeder en de eieren in een kom. Giet dit mengsel voorzichtig over de appels.
- Bak de taart een half uur op 200 graden in de oven. Bestrijk de taart terwijl hij nog heet is met de kweeperen- of abrikozenjam.
Tip: Als u de jam eerst iets verwarmt, gaat het bestrijken wat makkelijker. De taart is erg lekker met slagroom, een dot crĆØme fraĆ®che of een bolletje vanille-ijs.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.