Ouderwetse gehaktballen met jus

Ouderwetse gehaktballen met jus

Wie houdt er nu niet van een lekker gehaktballetje? Gewoon op zo’n doordeweekse dag of lekker hartig bij de borrel. Hier het recept voor een lekker traditionele gehaktbal. In het maartnummer van Landleven vind je nog 3 lekkere variaties.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 4 el paneermeel
  • 1 ei
  • 1 tl gehaktkruiden
  • 1 el water
  • 600 g half-om-half gehakt
  • 125 g margarine

Zo ga je te werk:

  1. Meng het paneermeel met het ei, de kruiden en het water.
  2. Voeg het gehakt toe en kneed alles door; meng niet té lang.
  3. Vorm er met vochtige handen vier flinke gehaktballen van.
  4. Verwarm de margarine in een braadpan en braad de gehaktballen tien minuten aan, tot ze rondom mooi bruin zijn.
  5. Blus af met een scheut water, de ballen moeten voor een kwart onder staan.
  6. Laat ze op een zacht vuur nog een half uurtje sudderen tot ze gaar zijn.

Tips voor lekkere gehaktballen

  • Paneermeel kun je ook zelf maken! Gooi oud brood nooit meer weg, maar laat het drogen. Bijvoorbeeld in de uitgeschakelde oven, nadat je een taart hebt gebakken. De restwarmte is ideaal om het brood uit te drogen. Gedroogd brood is heel lang houdbaar. Met een keukenmachine maak je er heel simpel paneermeel van; grof of fijn, dat is geheel naar eigen smaak.
  • Is het gehakt een beetje aan de vette kant? Gebruik dan paneermeel of verkruimelde beschuiten om het vlees mee aan te maken. Is het gehakt juist wat te mager? Gebruik dan twee sneetjes witbrood (zonder korstjes) die je in volle melk hebt laten weken. Daar worden de gehaktballen smeuïger van.
  • Kneed het gehakt niet té lang. En laat de ballen even in koelkast rusten voordat je ze bakt. Dan houden ze hun vorm beter.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.