Knolselderij met gepofte knoflook

Knolselderij met gepofte knoflook

Knolselderij met gepofte knoflook is heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade of als bijgerecht bij een stoofpot.
Bereidingstijd: 3 uur

Dit heb je nodig:

  • 1 knolselderij
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 bollen knoflook
  • 50 g boter

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de knolselderij grondig en snijd indien nodig de onderkant recht af.
  2. Wrijf de knolselderij in met de olijfolie en zet de knol op een groot stuk aluminiumfolie. Bestrooi met zout en peper en leg de kruiden erop en ernaast. Pak de knol nu goed in met de folie en maak er een mooi pakketje van. Zet dit pakketje in een ovenschaal.
  3. Zet de bollen knoflook ernaast en giet op elke bol ook een klein beetje olie.
  4. Zet de ovenschaal in de oven. Na ongeveer een uur is de knoflook mooi gepoft en mag deze eruit. De knolselderij mag in totaal twee tot drie uur in de oven blijven. Controleer zelf of de knol gaar is: een mes moet er moeiteloos in glijden.
  5. Als de knol goed gaar is, kunt u hem serveren. Verwijder de folie. Snijd het kapje van de knol en hol de knol uit met behulp van een lepel. Pureer dit vruchtvlees met een flinke klont boter tot een gladde puree. Schep de puree terug in de knol en serveer samen met de gepofte knoflook. De inhoud van de teentjes knoflook kunt u er uitknijpen: de smaak is heel zacht en aromatisch geworden. U kunt de hele knolselderij opeten.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.