Groese paptoarten

Groese paptoarten

De paptaart komt oorspronkelijk uit Groede in West-Zeeuws-Vlaanderen. De paptaarten werden gegeten tijdens de kermis, de meikoopdag, een tentoonstelling, een verjaardag of bij andere belangrijke gebeurtenissen.
Bereidingstijd: 2,5 uur

Dit heb je nodig:

  • 250 g Zeeuwse bloem
  • 1 mespunt zout
  • 15 g droge gist
  • 75 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • 40 g basterdsuiker
  • 40 g boter
  • 400 ml melk (voor de pap)
  • 1 mespunt zout (voor de pap)
  • ½ kaneelstokje (voor de pap)
  • 40 g rijstebloem (voor de pap)
  • 40 g basterdsuiker (voor de pap)
  • 1 ei (voor de pap)
  • 1 el rozenwater (voor de pap)
  • wat bruine basterdsuiker om te bestrooien

Zo ga je te werk:

Dit zijn de ingrediënten voor 8 stuks

De koek

  1. Zeef de bloem met het zout boven een kom.
  2. Los de gist op in de melk.
  3. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het gistmengsel in.
  4. Doe het ei, de boter en de basterdsuiker erbij en kneed het deeg in een keukenmachine in ongeveer acht minuten tot een soepel, elastisch deeg.
  5. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, een uur rijzen op een warme plek.
  6. Kneed het deeg flink door en laat het weer een uur rijzen. Herhaal dit nog een keer.
  7. Verdeel het deeg in 8 stukken en vorm hier ballen van.
  8. Bestrooi het werkblad met bloem en rol de deegballen uit tot ronde lapjes met een doorsnee van 12 centimeter. Krul de randen van de lapjes een beetje om (2 centimeter) zodat een bakje ontstaat.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er de deegbakjes over. Zet ze niet te dicht bij elkaar.
  10. Vul de bakjes met de pap en maak met duim en wijsvinger hoekjes, door het deeg kruislings op vier plaatsen samen te knijpen.
  11. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de taartjes twintig minuten.
  12. Laat ze afkoelen en bestrooi ze voor het opdienen dik met bruine basterdsuiker.

De pap

  1. Breng 400 ml melk aan de kook met een snuf zout, een half kaneelstokje, 40 g rijstebloem en 40 g basterdsuiker.
  2. Blijf goed roeren en laat de melk twee minuten koken.
  3. Verwijder daarna het kaneelstokje.
  4. Splits een ei.
  5. Voeg wat warme pap toe aan de eidooier, doe er een eetlepel rozenwater bij en klop het geheel los.
  6. Voeg het daarna aan de pap toe.
  7. Klop het eiwit stijf en spatel het door de pap.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.