Genieten van je tomatenoogst: 10 recepten

Genieten van je tomatenoogst: 10 recepten

Ben jij ook al volop bezig met je tomatenoogst? Soms weet je niet meer wat je  met al die heerlijke tomaten kunt doen. Gelukkig hebben wij 10 overheerlijke recepten voor je waarmee je de oogst iets laat slinken!

tomatensaus in weckpot

Zomerse tomatensaus

Culinair redacteur Klaske maakt haar tomatensaus elke keer op een andere manier; het is maar net wat ze voor handen heeft. Hier vind je het basisrecept.

NAAR HET RECEPT

label om weckpot met opschrift groene tomatenjam

Groene tomatenjam

Soms rijpen tomaten niet meer af en moeten ze groen geoogst worden. Groene tomaten zijn rauw giftig, maar kunnen wel gegeten worden als ze goed gekookt zijn.

NAAR HET RECEPT

hamburger op bord met zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte ketchup

Zelf ketchup maken is leuk en niet moeilijk en biedt volop mogelijkheden om te variëren met ingrediënten. Het is erg leuk om echt een ‘volwassen’ ketchup te maken met een uitgesproken smaak. 

NAAR HET RECEPT

Groene tomatenchutney

Groene tomatenchutney

Onrijpe groene tomaten en overtollige pompoenen zijn prima ingrediënten om te verwerken in zoetzuur en chutneys. Dit recept biedt volop inspiratie voor nazomers inmaken.

NAAR HET RECEPT

Gesmoorde tomaten op olie

Gesmoorde tomaten op olie

Met dit recept maak je ongeveer een halve liter gesmoorde tomaten op olie, om te bewaren. Je eet ze door de pastasaus, of door een salade. De olie is lekker in sauzen of dressings.

NAAR HET RECEPT

Gele tomatensoep

Gele tomatensoep

Een soep vol heerlijke groenten zoals wortel, bleekselderij en ui. Normaal gesproken is tomatensoep rood, doordat je deze soep vult met gele tomaatjes wordt het een gele soep. 

NAAR HET RECEPT

Tomatentulpen

Tomatentulpen

Het lijken net echte tulpen, deze gevulde pruimtomaatjes. Lekker als hapje bij de borrel, als bijgerecht of als tapas.

NAAR HET RECEPT

Toscaanse broodsalade

Toscaanse broodsalade

Toscaanse broodsalade gemaakt van oud brood. Dit gerecht is ook wel bekend onder de Italiaanse naam panzanella. 

NAAR HET RECEPT

Vers uit de moestuin: zomerstamppot

Zomerstamppot

Stamppotten zijn winterkost bij uitstek, maar dit zomerse stamppotje is ook bij hogere temperaturen erg lekker. De groentes komen rechtstreeks uit de moestuin – verser kan niet!

NAAR HET RECEPT

Courgettestoof met tomaten

Courgettestoof met tomaten

Dit vegetarische recept komt goed van pas aan het einde van de zomer, als je de courgettes uit de moestuin beu begint te worden. Door de groente te stoven maak je er een aromatisch gerecht van.

NAAR HET RECEPT