Sjefs tuintips: aardappelen bewaren

Sjefs tuintips: aardappelen bewaren

Na een moestuinseizoen vol handige trucs is het in de moestuin van Sjef van der Loo tijd voor de oogst. De inventieve moestuinier heeft ook voor het bewaren van zijn groente de nodige methodes uitgeprobeerd en vertelt hoe hij zijn aardappelen opslaat, om er nog maanden van te kunnen genieten. 

Werk voorzichtig

  • Behandel aardappelen tijdens en na de oogst als eieren. “Je mag er absoluut niet mee gooien of een kist in 1 keer leeggooien”, zegt Sjef. “De bijna onzichtbare beschadigingen die de knollen daarbij oplopen, blijven zwakke plekken bij het bewaren en verkorten daarmee de bewaartijd flink.”
  • Oogst aardappelen die je wilt bewaren niet voordat ze mooi zijn afgerijpt.
  • Oogst bij voorkeur op een droge dag. “Als je de aardappelen uit droge grond kunt oogsten, is schoonborstelen vaak genoeg. Ze kunnen dan toe met een kortere droogtijd.”
  • Laat aardappelen na de oogst drogen op droge tuingrond of op kranten onder een afdak. Haal daarna met een zachte borstel de aarde eraf.
  • Je kunt de aardappelen ook met water schoonmaken na het rooien, maar ze moeten dan aanzienlijk langer drogen.”

Aardappelen bewaar je na de oogst in kratten.

Waar bewaar je je aardappelen?

  • Bewaren in de kelder blijft het best, een plaatsje in een koele schuur komt op de tweede plek.
  • Sjef gebruikt voor de opslag opvouwbare boodschappenkratten, omdat er lucht bij de knollen moet kunnen blijven komen. “Luchtdicht afgesloten aardappelen kunnen gaan rotten. Maar ventilatie is vooral belangrijk omdat de aardappelen in kratten nog verder kunnen drogen. Eventuele rot blijft bovendien beperkt in een luchtige opslag: de omliggende aardappelen worden niet aangestoken.”
  • De bodem en de onderste 10 centimeter van het krat bedekt hij met lage dozen van onbedrukt karton. “Zo voorkom je beschadigingen.”
  • Per krat gebruikt hij 2 lage dozen van het tuincentrum, waarvan hij de randen losmaakt en zo vouwt dat het karton de hele bodem bedekt en strak langs de kanten van het krat een paar centimeter omhoog steekt. “Leg de aardappelen in het krat tot de laag 15 tot 20 centimeter hoog is. Laat de aardappelen in het krat nog 1 à 2 dagen op een luchtige plek drogen, bijvoorbeeld onder een afdak.”

Bewaar aardappelen buiten het licht

Houd aardappelen uit het licht

  • Aardappelen worden onder invloed van licht groen en daarmee giftig. Sjef: “Houd licht daarom zoveel mogelijk weg bij je aardappelen. Dat kan door een ‘krantenrok’ te maken.”
  • Gebruik hiervoor een krant op tabloidformaat. Verdeel de krant in stapeltjes van 4 vellen. Maak 2 stapels met de lange kanten aan elkaar met ongeveer 5 nietjes, op zo’n 3 centimeter van de rand. Maak op dezelfde manier een derde, vierde en vijfde stapel vellen vast, zodat je een lange strook krantenpapier hebt. Vouw de strook rond de gevulde aardappelkratten en maak de eerste krant aan de vijfde vast, zodat er een soort ‘krantenrok’ ontstaat. Maak de rok niet te strak: je wilt hem makkelijk omhoog en weer naar beneden kunnen schuiven. Til de rok iets van de grond en vouw hem vervolgens naar binnen, over de aardappels heen. Door er nog een krant bovenop te leggen, sluit je de kratten luchtig maar lichtdicht af.
  • Zet het krat daarna in een koele kelder.

Breng je aardappels regelmatig een bezoekje

  • Sjef raadt aan om de aardappelen regelmatig te bezoeken: “Na enkele weken kunnen enkele aardappelen donkerder zijn dan de rest. Dit zijn aardappelen die toch aangetast blijken door phytophthora. Haal ze zo snel mogelijk weg, om te voorkomen dat de rest van de oogst ook wordt aangetast.
  • Controleer af en toe op uitlopers. Bij vroege aardappelen zie je die vanaf september, bij late aardappelen vanaf oktober. De scheuten haal je weg.
  • Door de aardappelen uit het volle krat te halen en ze in een leeg krat te leggen, weet je zeker dat je alle aardappelen in de hand hebt gehad en dus de hele oogst hebt gecontroleerd.”

Sjef van der Loo
Door
Sjef van der Loo

Sjef van der Loo is een enthousiast moestuinier. Hij heeft een volkstuin van 100m2 en ruimt ook in zijn achtertuin nog wat plek in voor groente. Wat Sjef misschien nog wel leuker vindt dan het verbouwen van groente, is het bedenken van handige oplossingen voor teeltproblemen. Met eigengebouwde kasjes, zaaihulpen en bewaartips voor de oogst maakt hij het werk in de moestuin steeds wat makkelijker. Je leest erover op www.sjeftuintips.wordpress.com