Fietsen langs kastelen aan de Maas

Fietsen langs kastelen aan de Maas

Langs de Maas in Limburg vind je prachtige natuurgebieden, historische landgoederen en imposante kastelen. Geniet op de fiets van het beste dat het noorden van Limburg te bieden heeft.

Fietsen langs kastelen aan de Maas - Limburg

De fietsroute in het kort:

  • Fietsroute Natuur en kastelen langs de Maas – 44 km
  • Provincie: Limburg
  • Startpunt: Kloosterstraat 1, 5971 BB Grubbenvorst​

Knooppunten fietsroute Natuur en Kastelen langs de Maas

Huis de Steegh

Vanuit Grubbenvorst fiets je in noordelijke richting door de diverse natuurgebieden die boven het dorp liggen. Al snel passeer je Huis de Steegh, een monumentaal landhuis uit het midden van de 18de eeuw. Het ligt aan de rand van het natuurgebied tussen Grubbenvorst en Houthuizen, waar een aantal grafheuvels uit de ijzertijd gevonden zijn.
 

Kasteelhoeve Kaldenbroek

Hier vind je ook Kasteelhoeve Kaldenbroek. Het is in feite een grote versterkte boerderij en is opgebouwd als een voorhof, boerderij, schuren en stallen en een hoofdgebouw. Het was oorspronkelijk omgeven door een gracht, maar die is voor het grootste deel verdwenen. In een deel van de kasteelhoeve zijn nu vakantiewoningen gevestigd. Het gelijknamige natuurgebied is een voormalige Maasmeander, die in de loop der eeuwen verland is.
 

Klik om de kaart te vergroten


Fietsen langs kastelen aan de Maas - Limburg

Natuurgebied Schuitwater

Ook het natuurgebied Schuitwater ligt rond een oude Maasgeul. In de laag gelegen delen vind je open water, moerassen, rietlanden, moerasbossen en vochtige graslanden. De hoger gelegen delen bestaan uit zandgronden met bossen, heidevelden, vennen en oude akkers.
 

Boeiend Arcen

Aan de andere kant van de Maas kom je door Arcen, een dorp met diverse bezienswaardigheden. Zo staat hier bijvoorbeeld de ruïne van de Schanstoren, een van de vroegere verdedigingswerken van het dorp. Het dorp staat echter vooral bekend om Kasteel Arcen. Dit mooie buitenhuis met dubbele omgrachting vormt het middelpunt van de Kasteeltuinen Arcen. De prachtige tuinen zijn onderverdeeld in verschillende thema’s, die alle seizoenen vertegenwoordigen. Op het terrein zijn ook de restanten van twee oude doolhoven gevonden, die volgens archeologen de oudst bekende van Nederland zijn.
 


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.