Tips voor een eetbare bostuin
Het is deze week lekker weer. Tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Annette wil graag in haar kleine stadstuin een eetbare bostuin realiseren. Ze vroeg ons op Facebook welke planten/bomen ze hiervoor het beste kan kiezen. Wij stelden haar vraag aan Hanneke Clabbers van kwekerij Arborealis.
Eetbare bostuin
Wat is een eetbare bostuin? Een eetbare bostuin wordt ook wel een voedselbos genoemd. Het is gebaseerd op het natuurlijke ecosysteem van een bos. Door de planten/bomen die er geplant worden, onderhoudt de tuin zich voor het grootste gedeelte eigenlijk zelf.
Hanneke: “Voor de meeste vruchtdragende planten geldt dat ze beter bloeien, vrucht dragen en op smaak komen op een zonnige tot licht beschaduwde plek. Het is goed om te weten dat planten die in pot gekweekt zijn jaarrond geplant worden. Voeg een beetje compost (dus geen turf of potgrond!) toe om de bodemstructuur en voedingswaarde te optimaliseren. Snoeien is bij de planten die ik aanraad niet nodig, geef ze genoeg ruimte zodat ze mooi uit kunnen groeien.
Om je verder op weg te helpen raad ik de volgende plant- en boomsoorten aan voor in de kleine stadstuin:
- Amelanchier alnifolia ‘Smoky’: dit is een klein blijvende krentenboom (2.5m) met dikke sappige vruchten. Met natuurlijk de mooie bloesem en de prachtige herfstverkleuringen.
- Aronia melanocarpa ‘Hugin’: een appelbes, deze plant bloeit in de vroege zomer met witte tuiltjes, in de nazomer rijpen de dieppaarse bessen af. De herfstkleur is prachtig! De bessen kun je voor bijvoorbeeld sap en jam gebruiken.
- Berberis koreana ‘Red Tears’: Wist je dat de besjes van berberis heel gezond zijn en een donker hoekje in de tuin kunnen opfleuren? Bovendien is het een prima bijenplant!
- Chaenomeles speciosa ‘Rubra’: deze klassieker – het sierkweetje – mag ook niet ontbreken: de vrolijke vroege kleurrijke bloemen zijn in iedere tuin een aanwinst; de bijen en vogels waarderen de plant ook. De kleine gele keiharde kweetjes kunnen verwerkt worden tot sap, jam of gelei.
- Gaultheria shallon: appeltjesblad, bergthee: een sterk wintergroen heestertje dat ook onder droge omstandigheden nog gedijt. De besjes zijn eetbaar, het blad geurt naar … appeltjes.
- Poncirus trifoliata: plant op een zonnige beschutte plek eens een wild citroentje: na enkele jaren gaat de stekelige plant bloeien met grote witte bloesems, daarna volgende kogelronde, zure citroentjes. Bijzondere plant.
- Cydonia oblonga ‘Leskovacka’: plek voor een grote struik of klein boompje? Plant dan eens een kweepeer! De prachtige zachtroze bloesems worden gevolg door zacht behaarde gele vruchten, die voor sap, gelei en jam gebruikt kunnen worden.
- Morus alba ‘White Berry’: moerbei doet het op een plek in de zon en half schaduw. De vruchten zijn heerlijk zoet en heel gezond. Moerbei laat zich makkelijk snoeien mocht de plant te groot worden.
- Fragaria vesca: de kleine bosaardbei is een sierlijk en dankbaar plantje dat de bodem onder de struiken en bomen kan bedekken. De plant verdraagt schaduw. Dat is goed voor de bodem en dus voor de planten!
- Rubus arcticus: ook het poolbraampje kan als bodembedekker onder bomen en struiken toegepast worden. De roze bloemetjes zijn prachtig, de rode vruchtjes smaken zoet!”
Word je hier enthousiast van? Op 14 september is er op de kwekerij Arborealis (in Wilhelminaoord) een voedselbosdag. Daar kom je nog meer te weten over de eetbare bostuin. Meer informatie