Gevulde koeken

Gevulde koeken

Zelfgemaakte gevulde koeken met roomboter en amandelspijs in de oven laten je huis heerlijk geuren. Het is niet heel veel werk en ze smaken geweldig.
Aantal: 12 – 14 stuks.
Bereidingstijd: 2 uur 5 min.

Dit heb je nodig:

  • 400 g bloem
  • 250 g roomboter
  • 200 g basterdsuiker
  • snufje zout
  • 2 el water
  • 14 amandelen
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 200 g amandelspijs
  • 2 eieren

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak in een kom een kruimelig deeg van de bloem, de roomboter, de basterdsuiker en het zout. Voeg het water toe en kneed het deeg snel tot een samenhangende bal. Leg de bal in een afgedekte kom minimaal een uur in de koelkast.
  3. Boen de sinaasappel en de citroen onder de kraan schoon en rasp de helft van de schil. Meng de rasp en één ei door de amandelspijs. Klop het andere ei los in een kommetje.
  4. Rol iets meer dan de helft van het deeg uit tot een lap van circa 2 millimeter dik. Steek er met een ronde steker met een doorsnee van 8-9 centimeter 12 tot 14 rondjes uit. Rol het overgebleven deeg tot dezelfde dikte uit en steek er met een kleinere steker, met een ongeveer 1 centimeter kleinere doorsnee, ook 12 tot 14 rondjes uit.
  5. Verdeel de amandelspijs over de grote rondjes maar laat de randen vrij. Bestrijk de randen met losgeklopt ei en druk de kleinere rondjes erop. Druk het deeg rondom de spijs stevig op elkaar. Maak eventueel met een vork of de steel van een eierlepeltje een decoratieve rand.
  6. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei en leg in het midden van elke koek een amandel.
  7. Bak de koeken in ongeveer vijftien minuten goudbruin.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.