Sjefs tuintips: hoe krijg je een grote uienoogst?

Sjefs tuintips: hoe krijg je een grote uienoogst?

Het lijkt zo simpel: plantui in de grond en een paar maanden later oogst je volgroeide uien. Maar uienvliegen en droogte liggen op de loer. En is het wel zo’n goed idee om al in maart aan de slag te gaan? Sjef van der Loo testte uitgebreid hoe plantuitjes het best groeien, om je aan een zo groot mogelijke uienoogst te helpen.

Beperk vroeg planten: ideaal plantmoment begin mei

Volgens de plant- en zaaikalenders kunnen plantuien al vanaf half februari de grond in. Sjef van der Loo zocht het in zijn moestuin uitgebreid uit. Door met intervallen tussen maart en mei uitjes te planten, testte hij wat het beste werkt. Van zijn vroeg geplante uitjes werd het grootste deel aangetast door mineervlieg en uienvlieg. Bij de later geplante uien was er vrijwel geen aantasting. Bovendien waren de vroeg geplante uien die de vliegenaanval overleefden niks groter dan de later geplante uien. De extra groeitijd levert dus geen grotere oogst op.

Sjef raadt aan om het vroege planten hooguit heel beperkt te doen. “Uit mijn testen bleek dat vanaf eind april de mineervliegen niet meer actief zijn. In mijn tuin ligt het ideale plantmoment tussen 1 en 15 mei.”

Hooi tegen uienvlieg en mineervlieg
Met een heggenschaar knipt Sjef het hooi in een emmer in kleine stukjes.

Laagje hooi tegen mineer- en uienvliegen

Sjef ging op zoek naar andere manieren om de vliegen weg te houden. “Bij zaaiuien helpt het om gedroogd gazongras rond en tussen de planten te strooien. Ik heb ook een laagje hooi rondom de plantuien gelegd en dat werkt geweldig. Niet alleen hebben ze minder last van vliegbeestjes, de uienplanten groeien beter door en drogen minder snel uit. Hooi helpt het beste: een laagje hooi om de planten leverde meer en grotere uien op dan een laagje stro of afgemaaid gras. Lang hooi laat zich wel wat lastiger om de uienplantjes leggen en daarom knip ik het met een heggenschaar in een emmer of plastic bak in kleine stukjes.”

Tip: plant uien in ondiepe voor

Sjef beschermt zijn uitjes tegen droogte door ze in een ondiep voortje te planten. De voordelen:

  • De uitjes zitten na het planten ‘vaster’ in de grond. Na het planten kunnen vogels de uien niet zo gemakkelijk uit de grond trekken.
  • De grond in het voortje ligt lager en droogt daardoor minder snel uit. Daarom minder vaak gieten.
  • Bij droog weer kun je de uitjes water geven door in het voortje te gieten. Naast het voortje blijft de grond droog waardoor er daar minder gauw onkruid gaat groeien.
  • Het voortje geeft aan waar de uitjes zijn geplant. Je hoeft er geen stokjes of andere markering bij te zetten.
  • Giet bij droog, warm weer 2 keer per week ’s avonds water in het voortje (met een gieter met smalle fijne broes).
  • Leg hooi tussen en rondom alle uien in de rij. Zo slibt de grond niet zo snel dicht.
  • Trek af en toe gras of onkruidplantjes uit.
  • Schoffel 1 keer per week tussen de rijen.

Zaai uien in een ondiepe voor.
Langs een touwtje met knoopjes op 10 centimeter afstand liggen de uitjes recht en op regelmatige afstand.

Tip: zaai uien in plaats van ze te planten

Wie in maart toch echt aan de slag wil met uien, kan ze ook eens proberen te zaaien. Sjef geeft op zijn website volop zaaitips voor uien. Sjef laat hier ook zien hoe hij ondiepe voortjes voor zijn plantuien maakt.


Sjef van der Loo
Door
Sjef van der Loo

Sjef van der Loo is een enthousiast moestuinier. Hij heeft een volkstuin van 100m2 en ruimt ook in zijn achtertuin nog wat plek in voor groente. Wat Sjef misschien nog wel leuker vindt dan het verbouwen van groente, is het bedenken van handige oplossingen voor teeltproblemen. Met eigengebouwde kasjes, zaaihulpen en bewaartips voor de oogst maakt hij het werk in de moestuin steeds wat makkelijker. Je leest erover op www.sjeftuintips.wordpress.com