Koffie karamelsaus

Koffie karamelsaus

Er zijn allerlei verschillende recepten waar de heerlijke smaak van koffie in terugkomt. Maak deze heerlijke koffie karamelsaus en giet het bijvoorbeeld over een bolletje vanille-ijs voor een extra lekkere smaak!
Bereidingstijd: 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 25 ml koffie
  • 1/4 tl oploskoffie
  • 75 ml room
  • Snufje kaneel
  • 125 g suiker
  • 1 el water

Bereidingswijze:

  1. Meng de koffie, de oploskoffie, de room en de kaneel in een mengbeker en zet het mengsel even weg. 
  2. Doe de suiker in een pan met een dikke bodem. 
  3. Giet het water erbij. Roer niet, maar wentel voorzichtig met de pan, tot alle suiker vochtig geworden is. 
  4. Zet de pan nu op middelhoog vuur en laat de suiker rustig karamelliseren. Roer niet in de pan!
  5. Voeg, wanneer de suiker mooi goudbruin geworden is, het koffiemengsel toe. Dit gaat spatten en bruisen. Schrik niet, maar roer met een garde tot er een mooie karamelsaus is ontstaan.
  6. Schenk de saus in een fles of kom en laat hem afkoelen. 
  7. Heerlijk bij boerenvanille-ijs!

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.