Flapjacks met koffie en walnoten

Flapjacks met koffie en walnoten

Behalve een zeer geliefd drankje is koffie ook een heerlijke smaakmaker in gebak en andere zoetigheden. Probeer bijvoorbeeld eens deze flapjacks: heerlijke koek met een lekker laagje glazuur.
Aantal: 20 stuks.
Bereidingstijd: 1 uur 15 min.

Dit heb je nodig:

Voor de koek

  • 350 g havermoutvlokken
  • 100 g bloem
  • 100 g walnoten, grof gehakt
  • snuf zout
  • ½ tl kaneel
  • 250 g boter
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 100 ml sterke koffie

 
Voor de afwerking

  • 75 g boter
  • 3 el hete koffie
  • 200 g poedersuiker
  • 20 stukjes walnoot

Zo ga je te werk:

  • Meng in een ruime kom de havermout, de bloem, de walnoten, het zout en de kaneel.
  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Voeg de suiker en de koffie toe en roer goed door elkaar.
  • Giet het botermengsel bij de havermout en roer tot het goed gemengd is.
  • Bekleed een rechthoekige bakvorm (20 x 30 centimeter) met bakpapier.
  • Schep hier het mengsel in en strijk het aan de bovenkant mooi glad.
  • Bak de koek een half uur in de oven op 180 graden. Haal de bakvorm uit de oven en laat hem afkoelen.
  • Maak ondertussen het glazuur. Smelt hiervoor de boter in de hete koffie.
  • Klop er met een garde beetje voor beetje de poedersuiker door, zodat de suiker mooi oplost.
  • Laat het glazuur afkoelen, zodat het wat dikker wordt.
  • Bestrijk de afgekoelde koek met het glazuur en verdeel er de halve walnoten over.
  • Snijd de koek in 20 stukjes en serveer met een kopje koffie of thee.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.