IJsvogelnestkastje

IJsvogelnestkastje

Nee, natuurlijk broedt een ijsvogel niet in een nestkastje, en al helemaal niet in de winter! Maar het is wel de aanleiding voor een leuke verrassing. Hang hem ergens in de tuin of het bos en verras je vrienden ermee tijdens een frisse winterwandeling. Als het deurtje van dit nestkastje openzwaait, komt er geen oud vogelnestje tevoorschijn, maar een flesje ijsvogellikeur met twee glaasjes. Timmer dit kastje zelf!

Dit heb je nodig:

  • A staanders (4x) 41 x 2,5 x 2,5 cm
  • B zijwanden en achterwand (3x) 30 x 14 x 1,5 cm (achterwand met gat of oog voor ophanging)
  • C bodem en plafond-met-gat (2x) 14 x 14 1,5 cm
  • D deur 26,2 x 13,6 x 1,5 cm
  • E gevelplankje boven deur 14 x 3,6 x 1,5 cm
  • F glaasjeshouder 11,5 x 4 x 1,5 cm
  • G bodemplank waar fles in past 14 x 8,5 x 1 cm (cirkel precies in het midden)
  • H dakplaten (4x) 16 x 13,8 x 1,5 cm (schuine zijden in verstek gezaagd, 60 graden)
  • 2 scharnieren en magneetsluiting

Download hier de werktekening

Zo ga je te werk:

  1. Trek of frees eventueel sleufjes in de wanden en het deurtje om de suggestie van schrootjes te wekken. 
  2. Begin dan met de bodem en de roeden en bevestig de wanden en het gevelplankje. Dat kan worden gespijkerd en/of gelijmd. 
  3. Schroef vervolgens de scharnieren, de glaasjeshouder en de magneetsluiting van het deurtje vast. Dan kan het deurtje op zijn plek.
  4. Als laatste schuif je het dakje van de ‘hooiberg’ los tussen de ‘hooibergroeden’. Voordeel van dit losse dakje is dat er zo ook hogere flessen in passen, en als je het daadwerkelijk als vogelkastje gebruikt, dan is het kastje na het broedseizoen gemakkelijker schoon te maken.
  5. Houd bij de maatvoering van het kastje rekening met de hoogte en de diameter van de fles van jouw voorkeur.

Maak zelf een vogelvoerplacemat

Van gevonden en gekregen hout maakt Cor Donkers uit het Brabantse Someren vogelhuisjes, pindapothouders en vogeltheepotten voor op de muren en schuttingen in zijn tuin. Geïnspireerd door Landleven ontwierp Cor ook een gezellige voederplacemat. Met zijn beschrijving kun je ook zelf aan de slag.

Bekijk de werkwijze

Maak een voederstok voor het vogelhuisje

Een brutale eekhoorn die dagelijks de vogelvoederplank van een van zijn dorpsgenoten leegroofde zorgde voor veel frustratie. Lunteraan Kees van Burghsteden bedacht er een ingenieuze oplossing voor. Zijn beweegbare zitstok maakt voldoende beweging om eekhoorns, grote vogels en andere ongewenste gasten af te schrikken. Hij deelt zijn vinding graag met de lezers van Landleven.

Bekijk de werkwijze