Geroosterde aardappels met knoflook en gebakken salie

Geroosterde aardappels met knoflook en gebakken salie

Een heerlijk gevulde ovenschotel vol aardappels, knoflook en lekkere smaakmakers. 
Aantal personen: 4. 
Bereidingstijd: 2 uur.

Dit heb je nodig:

  • 2,5 kg iets kruimige aardappels
  • 4 el boter
  • 3 el olijfolie
  • Lekker (zee)zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 bol knoflook
  • 1/2 bosje verse salie

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappels en laat ze het liefst heel. Ze moeten allemaal ongeveer hetzelfde formaat hebben, dus als er heel grote aardappels tussen zitten halveert u die. Kook de aardappels vijftien minuten voor.
  2. Giet ze af en laat ze uitwasemen in een vergiet. Schud het vergiet een paar keer zodat de aardappels mooi kruimelig worden.
  3. Doe de boter en 1 eetlepel olijfolie in een ruime ovenschaal of braadslede. Kiep er de aardappels bij en breng op smaak met zout en peper. Schep alles goed om. Druk de bol met knoflook plat, zodat de teentjes loskomen. Je hoeft de schilletjes niet te verwijderen.
  4. Verdeel de teentjes knoflook over de ovenschaal.
  5. Verdeel ook nog een eetlepel olijfolie over de aardappels.
  6. Je kunt de schaal nu afdekken en maximaal twee dagen op een koele plek bewaren. Je kunt ook meteen verder gaan met de bereiding.
  7. Zet de ovenschaal dan in een op 180-200 graden voorverwarmde oven en rooster de aardappels in een uur mooi goudbruin.
  8. Haal de schaal uit de oven en ‘stamp’ de aardappels een beetje plat met een pureestamper. Hierdoor worden ze straks nog knapperiger.
  9. Haal de salieblaadjes van hun takjes en hussel ze in een klein kommetje met een scheutje olijfolie.
  10. Verdeel de salieblaadjes over de schaal en zet deze weer terug in de oven voor 20 tot 25 minuten.
  11. De knoflookteentjes kun je uitknijpen: de inhoud is nu heerlijk zacht en gekaramelliseerd.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.