Boerenjongens

Boerenjongens

Wie houdt er nou niet van: een lekker likeurtje of een glaasje boerenjongens op z’n tijd? Zelfgemaakt is het allerlekkerst. Zorg er wel voor dat alle glazen potten of flessen helemaal schoon zijn.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 500 rozijnen
  • 250 ml water
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 700 ml neutrale wodka of brandewijn

Bereidingswijze:

  1. Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
  2. Breng het water met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
  3. Zet het vuur uit en voeg de rozijnen en de overige ingrediënten behalve de brandewijn toe.
  4. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 24 uur staan op een koele plek.
  5. Voeg nu de brandewijn toe en breng het geheel weer aan de kook.
  6. Vul schone potjes of flesjes met de boerenjongens.
  7. Je kunt ze meteen eten, maar na een week of zes zijn ze nog lekkerder geworden. Op een koele, donkere plek blijven ze zeker een jaar goed. Lekker om zo op te peuzelen in kleine glaasjes, maar ook fijn door vla of pudding of bij ijs. Uitgelekt kun je ze ook verwerken in cakes, koekjes of taartvullingen.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.